Hästar och ryttare med lungor av stål

Tjust Distans arrangerar på lördag Svenskt Mästerskap för lag i distansritt. Lag-SM rids över 80 km med tävlingscentrum i Norrlida mellan Vimmerby och Mariannelund.

Lag-SM i distansritt avgörs i helgen. Tävlingscentrum är Norrlida och ekipagen ska avverka 8 mil i skogarna i trakten.

Lag-SM i distansritt avgörs i helgen. Tävlingscentrum är Norrlida och ekipagen ska avverka 8 mil i skogarna i trakten.

Foto: Privat

Eksjö/Mariannelund2016-09-15 18:00

Tävlingsbanan går i den vackra och kuperade naturen kring Rökulla.

- Banan är väldigt tuff och backig och samtidigt mycket teknisk att rida. Det kommer att bli en tuff och spännande tävling. Vi räknar med att 60 ekipage kommer till start i Lag-SM samt klasserna 50 km och 50 km Clear Round som genomförs på samma dag. Inklusive medhjälpare så räknar vi med omkring 200 personer på tävlingsområdet, säger Kristina Hagevi.

Ett lag består av 3-4 ekipage där de tre bästa tiderna i laget utgör lagresultatet.

- Det kommer blir runt åtta lag till start i lag-SM. Jag och Kjell Westerback som rider för Tjust har valt att avstå att tävla den här gången i och med att det är så mycket jobb med tävlingen, säger Kristina Hagevi.

Tjust Distans har stor erfarenhet av att arrangera tävlingar. Årligen avgörs Rökullaritten och för tiotalet år sedan stod man som värd för lag-SM senast.

- Det är en fördel att ha ett område som vi brukar använda. Det är ändå ett omfattande arbete att få tillstånd av 98 markägare att nyttja deras marker och att märka upp banan. På fredag kommer vi ha en enduroåkare till hjälp som ska åka de åtta milen och se till att allt funkar, säger Kristina Hagevi.

Distansritt

Distansritt är ridsportens maraton. Tävlingarna genomförs ute i naturen på skogsvägar, stigar och grusvägar.

Tävlingssträckorna är mellan 50 km och 160 km på en dag med obligatoriska veterinärkontroller före, efter och ungefär var tredje mil under tävlingen.

Målsättningen är att en häst inte får fortsätta tävlingen om den har ett begynnande problem – innan det blir ett problem. Ekipagen rider en markerad bana och först i mål på en fräsch häst vinner.

Internationellt är distansritt den näst största ridsportdisciplinen (efter hoppningen), men i Sverige är distansritt fortfarande en av de mindre disciplinerna.

Män och kvinnor tävlar på samma villkor och oberoende av ålder och alla hästar kan och får delta, men fullblodsaraber dominerar på elitnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om