Hela tjocka släkten samlad

Ett 40-tal personer har varit samlade för ett släktmöte i Mariannelund. Alla deltagarna härstammar från soldaten Erik Bråhn och hans hustru Anna Sunesdotter, som bodde i soldattorpet Slätmon nära byn Brånhult för drygt 200 år sedan, runt år 1800.

Ättlingar till Erik Bråhn och hans käresta Anna Sunesdotter på släktträff i Mariannelund och Ingatorp. Foto: Privat

Ättlingar till Erik Bråhn och hans käresta Anna Sunesdotter på släktträff i Mariannelund och Ingatorp. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-05 18:00

Deras tre söner har gett upphov till släktlinjer som lever kvar, både här i trakten och på andra ställen. En son tog namnet Prag som soldat, andra namn i den grenen var Säll, Hall och Ekholm. De andra två sönerna behöll namnet Bråhn.

- Erik och Annas tre döttrar hade alla relationer till papperstillverkningen i området och vi vet en del men har idag ingen samlad information. En del finns i den dokumentation som hembygdsföreningen i Södra Vi har samlat, berättar Margareta Bråhn Thorsson i Ingatorp. Hon var initiativtagare till träffen med ett engagemang av Dag Ekholm.

Mötet började på Emilkraften med en genomgång av Dag Ekholm av vad man vet om släkten genom släktforskning av Oscar Ekholm och flera andra släktforskare.

På biblioteken i Mariannelund och Ingatorp finns två släktböcker som innehåller en del av Oscar Ekholms forskning. Oscar Ekholm var bland annat arkivarie i Hässlebys hembygdsförening.

En rundtur till platser där släkten bott gjordes.

- Vi tittade på Mariedals pappersbruk och soldattorpet Slätmon vid Stångån i Södra Vi och sedan Brånhult. Sedan fortsatte färden till stugorna Kammaren och Åkerslund strax intill och vidare till byarna Fiefall och Näs i Rumskulla, berättar hon.

På kvällen samlades släkten på en middag i Ingatorp, där det blev mer släktinformation och musik.

Nästa dag besöktes Valbacken och diskussioner kring bland annat Mariannelunds historia blev aktuella. Ett besök gjordes i hembygdsgården i Ingatorp där Eric och Annas son Johannes Bråhns skomakarverkstad finns bevarad.

Sedan begav sig några deltagarna till Haddås i Ingatorp, där många i släkten Bråhn har bott, och andra tittade på bland annat Brotorpet, Broäng och Hulta Såg i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om