Helene med i styrkan till Afghanistan

Helene Ahlberg i Mariannelund reser inom kort till Afghanistan. Under ett år har hon förberett sig för att kunna resa ut med Sveriges försvarsstab som sjuksköterska.

Helene Ahlberg är med i den svenska försvarsstaben som reser till Afghanistan inom kort. Foto: Ivonne Svahn

Helene Ahlberg är med i den svenska försvarsstaben som reser till Afghanistan inom kort. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-12-02 07:42

Helene Ahlberg jobbar till vardags som sjuksköterska på operation på Höglandssjukhuset i Eksjö. En tillvaro som hon under ett halvår framåt byter mot en helt annan miljö.

En dröm
- Det finns så många möjligheter som sjuksköterska. Jag har haft en dröm att någon gång åka utomlands och arbeta, säger hon.
Tankarna har tidigare mest legat på Afrika och att åka genom Röda Korset eller Läkare utan gränser.
- Sen pratade vi om Försvaret på jobbet. Jag började söka information om det och insåg att det passade mig bra, säger hon.
- Jag är lite äventyrslysten av mig och det krävs nästan för ett sådant här uppdrag.

Helt annorlunda
- Jag är van att jobba i en steril, lugn och välorganiserad miljö. Det här är något totalt olikt det jag gjort innan. Det här blir mer trauma om det vill sig riktigt illa.
Hon kommer att vara med ute i fält.
- Vid alla operationer som genomförs av den svenska styrkan, finns det sjuksköterskor med. Jag kommer inte att befinna mig längst fram. Det blir mycket väntan och jag vill naturligtvis inte att något ska hända.

Ett år
Under ett års tid har hon förberett sig för att följa med Fortsättningsstyrkan FS 22 som avlöser den med nummer 21.
- Det har varit en lång träningsperiod. När man inte gjort lumpen innan så får man göra en grundläggande soldatutbildning fast under en kortare period. Den gjorde jag för ett år sedan.
- Det var en tuff utbildning då det krävs bra fysik.
I flera månader har hon förberetts för uppdraget med bland annat militär träning och sjukvårdsträning i ett team. Under utbildningen har hon vistats på olika logement i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om