Helikopterplog tas till hjälp i kampen mot snön

Husföretaget Finndomo i Hjältevad och sågverksföretaget Vida Bruza i Hjältevad och Bellö tar nu hjälp "från ovan" i kampen för att rädda nedtyngda tak. En helikopter med plog får effektivt bort den tunga snön.

Helikoptern blåser och skrapar bort snön från platta tak.

Helikoptern blåser och skrapar bort snön från platta tak.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-02-25 07:23

Mycket snö och inget töväder sedan någon mellandag i julas har fått fastighetsägare, kommuner och företag att bäva. Snölagren på taken har byggts upp och med blåstens hjälp har även "snövallar" på taken blivit aktuella.
Snön som är porös på toppen men väldigt hård och kompakt i botten, oftast med ett islager närmast taket, utgör nu en mycket stor påfrestning på byggnaderna och de senaste dagarna har många takkonstruktioner brustit.

12 000 kvadrat
Husfabriken Finndomo tog i veckan en helikopterfirma från Växjö till hjälp för att rensa snö från en 12 000 kvadratmeter stor lagerbyggnad.
Produktionschef Krister Norberg säger att det är en ganska stabil byggnad och att det inte föreligger någon akut rasrisk.
- Men vi ville gärna förebygga ifall det kommer mer snö. Att skotta 12 000 kvadratmeter för hand lät inte så kul, så vi tittade på olika möjligheter. säger han.
Valet blev att köra av snön med... helikopter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om