Hemmet är avstängt

En 76-årig rullstolsbunden kvinna från östra kommundelen som tidigare har haft hemtjänst, har nu fått beskedet att hennes hem är stängt som arbetsplats. Personalen känner sig nämligen hotade. - Det är personalen som uppträder hotfullt mot min mamma, menar 76-åringens dotter.

Eksjö/Mariannelund2007-09-28 07:13

Den 76-åriga kvinnan från östra kommundelen är rullstolsbunden och är i stort behov av hjälp då hon dessutom har diabetes.
Till en början fungerade allt bra med att personalen från ett äldreboende i kommunen kom hem och hjälpte kvinnan med allt från att ta sig ur sängen till att gå på toaletten.
Men på senare tid har det uppstått konflikter mellan den handikappade och personalen.
Enligt 76-åringens dotter är vissa ur personalen inte snälla mot mamman.
Personalen i sin tur menar att det är kvinnan som är hotfull, vilket dottern inte alls kan förstå.
Nu har det hela gått så långt att kvinnans hem har stängts av som arbetsplats av facket.

Måste ha hjälp
- Om en arbetsplats anses vara farlig för personalen som arbetar där har facket rätt att stänga av den, säger Birgitta Andersson, ordförande i Kommunals avdelning i Jönköpings län.
Birgitta Andersson säger att hon inte känner till fallet men säger att det är möjligt att stänga av en arbetsplats när man anser att det inte finns någon annan lösning på problemet.
- Då ska man ha försökt med alla medel innan. Personligen ställer jag mig frågande till hur en rullstolsbunden äldre kvinna kan vara kapabel till att skada någon. Och en människa som är så handikappad måste ju naturligtvis ha hjälp.
Göran Tollbo, det regionala skyddsbudet i Jönköpings län, förklarar att ett hem har rätt att stängas av som arbetsplats om det på något sätt kan innebära ohälsa eller olycksfall för personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om