"Hemskt onödigt och kostar massa"

Brandtillbudet då någon misstänks ha tänt eld på en papperskorg i Centrumhuset kostar samhället betydande belopp. Bara räddningstjänstens insats under tisdagen kostade 12000 kronor. Pengar som nu belastar den kommunala budgeten -helt i onödan. Vad kostade då utryckningarna till Mariannelund? Pengar som nu belastar räddningstjänsten och kommunens budget.

Eksjö/Mariannelund2018-04-26 15:30

Två bränder på kort tid i Mariannelund som misstänks ha varit anlagda eller orsakade av vårdslöshet.

Något som givetvis skapar oro. Båda på dagtid, den ena 15 mars då en barnvagn tändes på och i tisdags då en papperskorg brann. Det ena i ett trapphus i ett flerfamiljshus och den andra på en toalett i Mariannelunds mest centrala byggnad.

Lyckligtvis upptäcktes båda snabbt och utan att någon person eller fastighet skadades.

Men okynnet skapar oro. Och det kostar pengar samtidigt som den kommunala ekonomin blöder.

Eksjös kommuns ekonomi är inte i balans och varje verksamhet, även räddningstjänsten, inom den kommunala verksamheten måste ta till sparåtgärder och vända på varje sten för att försöka få ordning på ekonomin för "företaget" Eksjö kommun. Nyligen införde kommunstyrelsen inköps- och anställningsstopp.

Vid tillbudet i trapphuset den 15 mars finns exakta siffror vad det kostade.

- Vi hade personal från Eksjö, Hjältevad och Mariannelund på plats. Det var 14 brandmän där, förklarar räddningschef Mikael Carlsson.

- Det kostade 9683 kronor, säger han.

Tisdagens brandtillbud i Centrumhuset finns ingen sammanräknad kostnad för ännu.

Också då kom styrkor från tre enheter. 17-18 personer från räddningstjänsten var involverade och han gör ett överslag kring det ekonomiska.

Det kostar cirka 12000 kronor, säger han.

- Det är hemskt onödigt och kostar en massa pengar för oss och för fastighetsägarna som tvingas städa och göra i ordning efteråt.

- För oss är det 20000 kronor bara för de två tillfällena, kommenterar han.

Vid båda tillfällena larmades ambulans till platsen.

- Man brukar räkna med att det kostar ett par tusen kronor milen om ambulans kallas ut.

Den kostnaden tillfaller regionen, men i slutänden skattebetalarna.

- Det är betydande resurser och de är inte tillgängliga där de kanske behövs bättre. Det är också ett faromoment när räddningstjänstens personal snabbt ska ta sig till stationen och sedan snabbt till brandplatsen.

Både i Mariannelund och i Hjältevad handlar det om deltidsbrandmän som släpper sina ordinarie arbeten för att rädda liv och egendom.

Företag som givetvis också påverkas ekonomiskt då jobben står ogjorda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om