Hemtjänsten saknar bemanning – nu ska situationen utredas

Över 100 arbetspass inom hemtjänsten i Eksjö kommun saknar för närvarande bemanning. Det trots att bemanningspoolen bidragit med resurser. Nu kräver socialnämnden en utredning av arbetssituationen.

Många arbetspass saknar bemanning och mycket tid går åt för arbetslaget att jaga personal.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många arbetspass saknar bemanning och mycket tid går åt för arbetslaget att jaga personal.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-24 07:00

Det är kris inom hemtjänsten i Eksjö kommun. Det har gått så långt att fackförbundet Kommunal slagit larm att hemtjänstpersonalen snart inte orkar längre.

Sjukfrånvaron har ökat och arbetsvillkoren är inte längre rimliga.

Kommunal beskriver att sommaren varit tuff, att personalen känt att man inte hunnit med arbetsuppgifterna och att arbetsbördan utökats. Vårdtagare har blivit tyngre och tid att lära upp vikarier har inte funnits.

Grupperna i Hemtjänstens hus och Mariannelund ska ha det extra tungt med ett allt tyngre uppdrag.

Helgerna tunga

Främst sticker helgerna ut där arbetslagen själva får försöka ringa in vikarier när det blir luckor, samtidigt som de ska jobba och besöka kommunens invånare. Under sommaren har situationen varit extra tuff, andra perioder har det gått i vågor, upp och ned.

Scheman har pressats ihop och det är mycket helgarbeten. Tiden för återhämtning har minskats successivt för personalen.

Kommunen har fått mottaga hemtjänstpersonalens rop på hjälp i form av två skrivelser, dels från Kommunal och dels från arbetsplatsombudet på Hemtjänstens hus.

Måste reda ut

När socialnämnden hade sitt senaste sammanträde kom frågan upp på agendan.

Idag saknas 100 arbetspass inom hemtjänsten bemanning i en ny sexveckorsperiod och då har bemanningspoolen resurser redan tömts.

Antalet brukare ligger på en jämn nivå men antalet beviljade timmar har ökat kraftigt på senare tid.

Socialnämnden kräver nu en utredning av förvaltningen som ska redovisas till nämndens nästa sammanträde.

Politikerna vill bland annat veta vilka förutsättningar och resurser som behövs, om sjukskrivningarna beror på arbetssituationen och vilka utbildningskrav som ställs på de som arbetar.

- Det fungerar idag men på sikt är det ansträngt och vi måste få fram huvuden och minska sjukskrivningarna. Det gäller hela Sverige, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

I dag söker man bland annat sex undersköterskor för fast anställning, men socialnämnden tror att bristen kan vara större.

Man vill också se över hur bemanningspoolen fungerar och hur avtal är skrivna. I dag är poolens uppgift klar när bemanningspoolen är tömd, då läggs jobbet på arbetslaget att ringa in personal.

- Det tar väldigt lång tid när man måste jaga personal, säger hon.

- Det är ett tungt ärende för oss som vi måste reda ut, annars så kommer brukarna att bli drabbade, säger Marie-Louise Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om