HEMTJÄNSTPERSONALEN SLÅR LARM: Pengar har stulits, mediciner har försvunnit

Personal rapporterar om tre Lex Sarah fall inom Eksjö kommuns hemtjänst. Två fall handlar om pengar som stulits. Det tredje handlar om att det försvunnit mediciner.

Foto: TT

Eksjö/Mariannelund2016-08-03 06:38

I slutet av juni såg hemtjänstpersonalen 2 askar av mediciner i brukarens olåsta medicinskåp. En dryg månad senare upptäcker personal att det saknas 10 tabletter i ena asken och 30 tabletter i den andra asken. Totalt saknas det 40 tabletter.

Lägenheten och medicinskåpet är olåst och personen bor i en egen lägenhet. Kontroll och räkning av läkemedel sker regelbundet, Medicinskt ansvarig sjuksköterska och chefen för hemsjukvården är informerade. Händelsen bedöms som allvarlig och har polisanmälts.

Bestulen på pengar

Anhöriga hade fyllt på med 1000 kronor till personen som har hemtjänst. Veckan efter när hemtjänstpersonalen skulle handla upptäckte de att det inte fanns några pengar kvar i plånboken. Hemtjänstpersonalen för alltid kassablad på det de handlar och ser att det fattas 1000 kronor. Händelsen har polisanmälts och det har varit en diskussion om att låsa dörren, det är olåst på dagarna och de anhöriga vill att det förblir så. Svärdottern till personen har införskaffat en ICA-kort vilket leder till att det blir mindre kontanter i hemmet.

Det andra fallet av stöld upptäcktes i början av vecka 26 då en kontaktman såg att det fattades pengar i personens plånbok. Personen har inte den fysiska förmågan att plocka med sina pengar själv. Även här fördes en diskussion om att hålla dörren låst. Händelsen bedöms som allvarlig och har polisanmälts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om