Hessleby först ut i landet

Hessleby behandlingshem satsar nu kraft på integrerad användning av två behandlingsmetoder, MI och KBT, för att hjälpa sina klienter till ett drogfritt liv utanför institutionen.

Eksjö/Mariannelund2011-09-14 06:18

Hesslebys behandlingshem har med Statens Institutionsstyrelse (SiS) som huvudman i år fått extra miljoner att satsa på bättre vårdkvalité och arbetsmiljö. Bland annat har en psykolog kunnat anställas som höjt kvaliteten.

Personal utbildas
Dessutom beviljades 319 000 kronor till ett utbildningsprojekt.
- Vi var de enda som fick hela beloppet vi begärde, säger Ann Rundberg på Hessleby behandlingshem som är projektledare och vård- och metodutvecklare.
Hesslebys modell går ut på att varje klient har en kontaktperson. Denna är densamma från det att klienten skrivs in på låst avdelning till utslussningslägenheterna. Så är inte alltid fallet på andra behandlingshem. I dag finns cirka 25 kontaktpersoner på Hessleby.

Höjer graden
- Vi är i en period då vi är på gång att gradera behandlingsassistent till behandlingssekreterare. Då höjer man också kraven. För verksamheten blir det en stor kvalitetshöjning, säger institutionschef Roger Lönn.
Utbildningsprojektet handlar helt enkelt om att förbättra vården för klienterna och ge dem verktyg så att de inte faller tillbaka i missbruk.
Hessleby behandlingshem har använt motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT) tidigare men var för sig.
Nu för man samman metoderna för att förbättra vården utefter varje klients behov och situation.
Studier har visat att metoderna förstärker och kompletterar varandra.
Lärare som anlitats är de i sammanhangen nationellt välkända Liria Ortiz och Peter Wirbing, specialister inom området. De har skrivit läroböcker och har genom åren undervisat kollegor inom psykiatri, socialtjänst och LVM-hem. Sedan 2005 har de haft ett samarbete med Hessleby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om