Hjälpen mot ungdomsfylleri

En elev i årskurs nio på Öckerö drack i genomsnitt elva liter sprit varje år. Så såg den dystra verkligheten ut för några år sedan. Nu minskar ungdomsdrickandet i Öckerö mest i hela landet. Drogförebyggare Håkan Fransson har varit i Eksjö för att inspirera Höglandskommunerna i deras situation.

Eksjö/Mariannelund2009-02-04 10:30

I Öckerö kommun med sina 12 000 invånare strax norr om Göteborg råder lugnet, vilket gör att föräldrarna inte känner någon oro om ungdomarna är ute hela nätterna. Som förälder ger man barnen stor frihet.
Såsom i Jönköpings län är engagemanget i frikyrkorna stort.
Men allt visade sig för några år sedan ha en rejäl baksida. Ungdomsfylleriet var högt, mycket högt och i spåren av promillen följde skadegörelse, slagsmål och annat bråk.

Drack mest
En drogvaneundersökning 1999 visade att ungdomarna i Öckerö kommun drack mest i hela Västra Götaland och det var ingen liten differens. Killarna i nian drack i genomsnitt elva liter sprit per år, tjejerna hälften. Det var exempelvis dubbelt så mycket som i Göteborg. Siffrorna var skrämmande och när Håkan Fransson blev drogförebyggare i kommunen 2002 hade han en rejäl utmaning att ta tag i.
Han drog igång projektet "Alla överens" och i dag sju år senare är han lika engagerad.
För projektet lyckades och hans kommun är nu den kommun i landet där ungdomsdrickande minskar mest. Som bonus har man fått att även tobaksanvändningen minskat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om