Hon kämpar för rättvisan

Visst är hon rädd ibland men hon låter inte rädslan påverka arbetet. Historierna om kollegors öden sitter djupt rotat i henne. Men drivkraften att hjälpa och göra skillnad övervinner rädslan och får henne att fortsätta arbeta som journalist i sitt hemland - Tanzania.

Utan människors berättelser är jag ingenting, säger Mensia John

Utan människors berättelser är jag ingenting, säger Mensia John

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-07-24 07:08


- Ibland får jag frågan från andra journalister hur jag vågar jobba med det jag gör och jag svarar med följdfrågan, varför blev du journalist? Jag blev journalist för att göra skillnad, säger hon när vi möts i Betelkapellet i Mariannelund vid utställningen av Eddie Adams fotografier "Fatta mod" .

Utan rättigheter
Mensia John Malinguma är 30 år och född i regionen Kagera i norra Tanzania. Med Rwanda i väster, Uganda i norr och Viktoriasjön i öster.
Mensia arbetar som journalist i ett land där varje människas fri och rättigheter inte är en självklarhet. Där barn kidnappas från gatan och där män och unga pojkar förs bort från sina hem för att tjäna staten eller gerillan. Men också i ett land där den som förmedlar en alternativ sanning, historier som går emot den ofta finputsade offentliga versionen, lever farligt.
- Många av mina kollegor har blivit dödade och torterade för att de kämpar för det fria ordet och alla människors lika värde, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om