Hoppas starta ett resurscentrum

Kvinnor kan ha nyckeln till det som kan få landsbygden att blomstra entreprenörsmässigt, vilket kan ge många ringar på vattnet. Vid ett möte på Emilkraften handlade det bland annat om positiv särbehandling på grund av kön.

Eksjö/Mariannelund2010-04-30 06:23

EU-bidrag av olika slag har gett nya möjligheter. I allafall för männen. För som det är i dag söks bara 20 procent av företags- och projektstöd av kvinnor.
- Det är inte handläggarnas fel utan det är inte fler som söker, säger Siv Lindén, Nätet Regionalt Resurscentrum.
- Söker en kvinna bidrag så är det väldigt lite jämfört med en man. Å andra sidan går kvinnor inte i konkurs lika ofta.
Sverige ligger på 17:e plats när det gäller antalet kvinnliga företagare. Undersökningar har dock visat att det finns mycket osynligt företagande. Mannen står på företaget och kvinnan som driver verksamhet, skriver in sig på mannens företag. Jönköpings län hamnar på en bottenplacering i antalet nystartade kvinnliga företag.
Går man ner på kommunal nivå kan man jämföra 51 kvinnliga företrädare för aktiebolag mot 219 manliga.

Satsa på kvinnor
- Vi vill göra mer för kvinnor på landsbygden och man behöver inte vara lantbrukare, betonar Siv Lindén. Hon berättade om ett projekt, som man beskriver som "positiv särbehandling". En kvinnosatsning, vilken sålunda inte de två närvarande herrarna kan ta så mycket del av.
Genom projektet Ny By - kvinnors entreprenörsskap på landsbygden, efterlyser hon de som funderar på att starta eget eller precis har startat samt de som är med i byalag.
- Man kanske drev en eternellodling för några år sedan. Men eterneller är inte populärt längre och man behöver nya idéer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om