Företagande är viktigt för Sveriges framtid men att vara egen småföretagare är ofta väldigt tufft. Det ena regelverket krångligare än det andra styr verksamheten och reglerna är oftast gjorda för de stora bolagen med många anställda.
Maud Olofsson har själv varit egen företagare då hon drev en liten svampodling. Hon vet vilken enorm byråkrati man kliver in i som företagare och att det förutsätts att man ska veta allt, trots att myndigheterna inte alltid själva sitter på tillräcklig kunskap.
När jag ringde och frågade om vad som gällde för min odling sa de att, skicka in en redovisning för säkerhetsskull. Det förutsätts att småföretagarna arbetar gratis med sådant, säger hon.
Hon minns att hon många gånger skötte bokföringen på natten.
Anne-Marie Samuelsson som driver företaget Smålandskorgen nickar igenkännande över alla redovisningar som ska fyllas i men som bara tar en massa arbetstid ifrån henne, som hon egentligen inte har.
Det är så mycket regler och det är en mental press att "det ska man känna till som företag", påpekar Maud Olofsson.
Rik på hederligt arbete
Hon tycker att man ska kunna tillåtas bli rik på hederligt arbete och vill ha en förändring och inte minst förenkling av gällande regelverk. Hon nämner arbetsgivaravgifterna, socialförsäkringssystemet och miljöbalken, som många gånger missgynnar de små företagen väldigt mycket.
Genom miljöbalkens regelsystem kan du få betala dyrt utan att ha gjort något som skadat miljön och det går inte logiskt att förstå.
Vi är så vana vid att det är de stora företagen som dikterar villkoren. Det är samma regler för de små som för de stora men de små har inte några ekonomi- eller miljöavdelningar. Där är det oftast bara en enda person som ska kunna allt och göra allt.
Hon vill få bort åtminstone 25 procent av regelverket som finns idag och där hon vill sovra bland finns exempelvis miljöbalken, patentregler och inte minst vilka som ska göra exempelvis jämställdhetsprogram, miljöprogram med mera. Hon vill ge företagen möjlighet att bygga upp ett kapital så att de vågar anställa en person lite innan den personen verkligen behövs.
De borgliga leden är i stort sett är överens i dessa frågor och Maud Olofsson tycker det är den utmaning som de har mot dem som sitter i majoritet.
Men jag blir orolig när sänkt bolagsskatt är högst på regeringens dagordning. Det gynnar på nytt stora företag. Det är inte många av dem som nu är i majoritet som varit egna företagare, tillägger hon sedan.
60 procent av det svenska folket är beroende av offentliga medel. Belastningen på det privata är för stor och den riskerar att bli större framöver, säger centerns partiledare vid sitt besök i Eksjö.
I dag går kostnaden motsvarande tre försvarsorganisationer till ohälsa i landet.
Många företag har äldre ägare men en föryngring är inte alltid självklart.
Kommunalrådet Lennart Bogren påpekar att det gäller att få ungdomarna och gärna då även tjejerna, att tycka att det är naturligt att ta över företag.
Vi har många företag som drivs av äldre. Flera av dem säljs utomlands. Företagarna vill lämna över dem till yngre men kan tyvärr inte göra det, säger hon.
Kvinnor i fokus
Maud Olofsson åker regelbundet runt till företag för att se hur dess vardag ter sig. I Eksjö besöktes möbelföretagaren Eva Edetun AB och Smålandskalaset.
Det är särskilt roligt att lyfta fram just kvinnligt företagande då jag kämpat för det i många år. Det också viktigt att lyfta fram kvinnor som förebilder. Det finns en styrka i att fler kvinnor startar företag samtidigt som nya verksamheter kommer fram, säger hon.
Genom speciella satsningar har fler kvinnor blivit egna företagare på senare år men nu dras stödet som riktat sig speciellt till kvinnor ner.
Det finns ingen statistik men i vissa fall är det så lågt som tio procent som tillfaller kvinnorna. Vill vi stimulera en viss grupp så måste vi titta på just dem.
Undersökningar har visat att män och kvinnor startar företag på olika sätt.
Männen hittar oftast en pryl de vill sälja, säger Maud Olofsson.
Kvinnor gör det oftare efter de har en utbildning eller yrkeserfarenhet. De är lite försiktigare i sina satsningar. Områdena som oftare märks är inom skola, vård och omsorg men i de branscherna är det svårare att få F-skattesedel.
Kvinnorna har också många gånger svårare att få lån och majoriteten av pengarna går till männens företagsstarter. Helt enkelt för de instanser kvinnorna möter inte kan branscherna. Regelverket är märkligt nog fortfarande uppbyggt med traditionellt manliga verksamheter som norm.
Det är lättare att få pengar till att köpa in en dyr maskin än till att köpa in saxar för en hårfrisörska.
Infrastruktur
Men oavsett om det är en kvinna eller man som är företagare är hela samhället beroende av varandras verksamheter. Att infrastruktur och annan service fungerar på ett bra sätt är viktigt inte minst för företagen.
Jag är nöjd med utbildningar som kommit ut i hela landet men titta exempelvis på vägarna. Det finns ett upprustningsbehov för 15 miljarder kronor. Det finns inget rikstäckande mobil- eller bredbandnät. Post, apotek och tingsrätter läggs ner och nog vill man att polisen ska vara i närheten när man ringer dem.
Det är ett problem som ökar och då även klyftorna mellan glesbygd och stad som blir allt större. Maud Olofsson vill som ett led i detta exempelvis se över hur olika myndigheter kan samarbeta mer än vad de gör i dag.
Hon var nyligen den stora "segraren" i EMU-valet. EU-medlemskapet däremot tycker hon däremot varit positivt för svenskt landsbygd.
Innan EU var staten mer motvillig att ge pengar till landsbygdsutveckling. Det har varit positivt för den svenska glesbygden och utvecklat kontakter med övriga Europa som kan ha mycket att tillföra, säger hon.
Under sitt besök i Eksjö träffade Maud Olofsson även Rotary och höll ett tal på centerpartiets regionala kommundagar.
Kommundagarna inleddes på fredagen och pågår över lördagen.
Totalt är det ett 100-tal aktiva centerpartister från Småland och Öland, aktiva inom kommun, landsting och i riksdag, som träffas.
Under dagarna diskuteras olika ämnen i seminarieform.
Riksdagsledamöterna Kenneth Johansson, Margareta Andersson, Agne Hansson och Eskil Erlandsson talar vid seminarierna kring ämnen såsom "vart försvarspengarna tog vägen", funktionellt arbetsliv, världsbäst i tillväxt och territoriell integritet. Stig Davidsson, ledamot i kommunförbundets riksstyrelse, håller ett föredrag om kommunalt självbestämmande. Deltagarna gör även studiebesök på kulturskolans bild och form samt Sinnenas hus.
Hundra centerpartister
Centerns partiledare Maud Olofsson besökte på fredagen Eksjö för att delta i de så kallade regionala kommundagarna som i år var förlagda till Eksjö. Vid besöket träffade hon bland annat ett par av ortens kvinnliga småföretagare.Än i dag går de mesta lånen till män som startar företag. Många gånger handlar det om tradition till vilka företag man ger lån och bidrag.
Centers partiledare Maud Olofsson, riksdagsledamoten Margareta Andersson, kommunalrådet Lennart Bogren och hans företrädare Östen Johnsson deltog på centerns kommundagar i Eksjö.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!