Smålands husarer bildades ur en ryttarfana som sattes upp i Kronobergs och Kalmar län 1543. Fana kallades rytteriets truppförband på 1500-talet. Det skedde på Gustav Vasas order till ståthållaren Germund Svensson på Kalmar slott. Där bildades det som sedan blev Smålands husarer. Regementet övade från år 1686 på Ränneslätt i Eksjö, till år 1927 då det togs över av Ing 2.
Birger Krafft från Vimmerby gjorde lumpen i kavalleriet K3 i Skövde och berättar hur det gick till när Smålands husarer bildades:
- Föreningen Smålands husarer bildades på initiativ av den siste översten Gilbert Hamilton, berättar han. Syftet var att vårda traditioner och minnena från världens äldsta kavalleriregemente, vilket vi gör idag genom Husardagarna och Husarmuseet.
I helgen var det dags för årets Husardagar i Eksjö. De samlades på fredagen för grillafton och umgänge och på lördagen satte allvaret igång. Det var 35 ekipage som gjorde ridövningar och formeringar på Ränneslätt under lördagens för- och eftermiddag, som föreningens syfte lyder; att fortsätta med de gamla traditionerna. De deltagande kom främst från de fem lokala avdelningarna Eksjö, Vetlanda, Aneby, Säby och Staby. Även ekipage från Kronoberg och Skåne hade hittat till Eksjö för att delta. Under lördagens kväll anordnades en Husarbal på det gamla Husarregementet, där man även bjudit in hedersgäster från Ing 2 och kommunen.
Husardagar med bal och parad
Andra helgen i juni varje år är det Husardagarna i Eksjö stad så även detta år. Lördagen gick åt till ridövningar för de 35 ekipage som deltog på Ränneslätt. Under söndagen red Smålands husarer genom staden och avslutade med riduppvisningar i Viltparken, där de bland annat visade sabelfäktning.
Man utbringade Hästens Skål! Man står på stolen med "vänster fot i stigbygeln" - i det här fallet på bordet. Foto Monica Karlsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!