Hyresvärd hotas av vite på 150 000 kronor

En fastighetsägare med vite på 150 000 kronor om inte åtgärder sker för att förbättra boendet för hyresgästerna. En ledstång i ett trapphus och ett badrum är i stort behov att förbättras.

Symbolbild vite.

Symbolbild vite.

Foto: Arkivfoto: Henrik Holmberg / TT-Bild

Eksjö/Mariannelund2018-04-04 12:10

Om man tittar på historiken har det funnits flera ärenden kring fastigheten i gamla stan i Eksjö där ägaren fått anmärkningar över saker som behöver åtgärdas.

Ett av de ärendena har handlat om ett våtutrymme. Klagomål har framförts men fastighetsägaren har inte åtgärdat något.

Nu har frågan kommit till kommunens samhällsbyggnadsnämnd via hyresgästföreningen.

När en miljö- och hälsoskyddsinspektör kontrollerade det aktuella badrummet i mitten av februari konstaterades att "den mycket föråldrade våtrumsmattan" släppt från väggen på ett par platser, bland annat vid duschen och vid toaletten.

Mattan och taket var mörkfärgat av fukt- och mögelskador som inte var nytillkomna. Golvmattan hade en dryg centimeter lång spricka vid golvbrunnen som tätats med silikon.

En boende förklarade att vatten kom upp i handfatet efter att duschen använts.

Viteshot

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att badrummet måste totalrenoveras och för att något ska hända sätter man ett hot om vite på 100 000 kronor, om det inte åtgärdats inom fem månader, efter delgivning.

Ventilationen anser man också behöver kontrolleras. Här kräver kommunen en skriftlig redovisning av en fackman som visar att ventilationen fungerar som den ska. Sker inte detta blir det ett vite på 25 000 kronor.

Kommunen toppar det med ytterligare ett visteshot på 25 000 kronor. Det handlar om en ledstång i trapphuset som inte är hel längs med hela trappen och inte heller sitter fast ordentligt.

Om kraven inte åtgärdas kommer utgifterna tas ut per tillfälle som miljö- och hälsoskyddsinspektören gör ett besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om