I dag öppnar sommarens utställning

Barnfilmbyhuset i Mariannelund öppnar i dag sin utställning för sommaren. Vänner av animation ges guldkorn av information kring hur en animerad film blir till. Den animerade Emil och Ida i Lönneberga samt Pelle Svanslös lyfts särskilt fram.

Eksjö/Mariannelund2015-06-16 06:56


Barnfilmbyhuset är tänkt som ett informationscenter, inför Filmernas hus. Detta planeras att öppna nästa sommar i en nybyggd byggnad öster om samhället.
Utöver information har det kommit till lite utställningar, säger Robert Glader, projektledare.
May-Greth Rogerstam har sammanställt sommarens utställningar.
En utställning som man är väldigt stolt över är animationer eller så kallade celler av Stig Lasseby som Roy Gustavsson donerat.
- Vi vill jobba med mer än Astrid Lindgrens filmer. Den här donationen är superbra för det finns en stark koppling mellan det vi gör och animation. I nästan varje film finns ju visualiseringseffekter, säger Robert Glader.
Framlidne Stig Lasseby var bland annat skaparen av Pelle Svanslös och Agaton Sax. Han bosatte sig i Edshult några mil bort. Hans drivkraft, idéer och kontakter resulterade i att Eksjö i dag har en stark koppling till animation och animationsutbildning.
24 celler från en av Pelle Svanslös filmerna visas och den som tar sig tid kan titta på det finslipade och grundliga arbete som filmerna krävde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om