I helgen är det dags – stor rusch efter stadsfestbiljetter

Eksjö laddar för stadsfest på fredag och lördag. Förra året blev det en publiksuccé och biljettförsäljningen går hittills bättre än förra året. Rekordet är 350 000 kronor på en och samma dag.

Carola Häggkvist är en av artisterna på Eksjö stadsfest. Foto: Jessica Gow/TT

Carola Häggkvist är en av artisterna på Eksjö stadsfest. Foto: Jessica Gow/TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-24 13:00

Fiesta Eksjös ordförande Fredrik Nilsson är på tisdagen lugn utan minsta stress i rösten, fast det säkert är tusen saker som måste ordnas inför årets stadsfest.

- Läget är under kontroll. Vi är många som jobbar med det här, säger han.

En bidragande del är avsaknaden av oro för om det ska gå i hamn ekonomiskt.

- Vi säljer biljetter och det är helt klart lika bra som förra året och lite till, säger han.

Förra året var cirka 24 000 personer på festivalområdet (totalt med ej betalande)

Sommarvärme

Vädret kan ha en stor inverkan på om de som köper biljetter, sista dagarna, verkligen gör det. Om det ösregnar kan det slå på en halv miljon kronor i minskade intäkter.

- Just nu verkar det som vi har vädret med oss, säger han om den högsommarvärme som utlovas.

Rekordet i biljettförsäljning hölls i slutet av maj då det var invigningserbjudande i lokalen. Då hade man även släppt att Carola skulle komma. Kön ringlade sig minst tio meter i flera timmar och man sålde biljetter för 350 000 kronor på en enda dag.

Många pratar om stadsfesten i Eksjö och känslan han har är att man lyckats väldigt bra med utbudet, eftersom man fått mycket respons från allmänheten. Han säger att den breda målgruppen kanske inte är musikräven med extremintresse och att åldersspannet är större än på många andra platser.

- Vi verkar ha lyckats med mixen, säger han och tänker på blandningen mellan mer folkkära och breda inslag till andra mer ”svåra” musikakter.

Vad ligger bakom det lyckade konceptet?

- Vi har ingen strategi utan det handlar om bredd och demokrati. Vi har en projektledare som är mer projektledare än musikintresserad. Han har synpunkter men den stora hemligheten är den demokratiska bokningsgruppen. Det kan bli mejlbombningar efter förslag om en artist, säger han.

Just den demokratiska vägen gör att man gärna lyssnar in lite vad allmänheten tycker.

- Jag kan ställa frågan till ett gäng 15-åringar i ett omklädningsrum, på en resa och får en känsla av de svar jag får, beskriver han.

Gynnar varandra

Många och stora evenemang i Eksjö och på Höglandet på sommaren tror han bara är till godo och ger en synergieffekt. Att Diggiloo var i Eksjö och att det händer mycket är bara positivt för stadsfesten, då det drar blickarna till Höglandet och att det är positivt för alla, då man lockar folk till de olika platserna, menar han.

- Det är inget jag kan bevisa men det känns så.

Totalt räknas stadsfesten inbringa 12 miljoner kronor i turistekonomisk effekt, i en redan mycket lyckad turistsommar i Eksjö.

I år väljer man att fördjupa den uträkningen med en djupare analys genom att helt enkelt göra en undersökning bland besökarna, var de bor, var de äter, ålder och hur mycket de handlar för.

I år är det åtta scener på stadsfesten, en mer än förra året., då man även bjuder in publiken till brandplatsen på Forsellska gården med lättare musik, cirkusakrobatik, filmvisning, clowner med mera.

Själv lär han kanske inte ges möjlighet att se så många band själv. Men vilka skulle han helst vilja se?

- Utan tvekan Lädernunnan, säger han.

Han fortsätter med Imperial State Electric.

- Och så Folktåget. Det tror jag blir fantastiskt. Det är sånt drag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om