– Vi har flera barnteatrar på gång, bland annat mamma Mu och Kråkan. Vi kommer att starta en läsklubb för unga läsare och på lovet får vi besök av en trollkarl här som har workshops med barnen, beskriver bibliotekschef Axel Botero Fridholm, en del av höstens utbud på stadsbiblioteket.
Sagoyoga, babybokprat och läxhjälp är andra programpunkter med fokus på barn och unga. I novembermörkret bjuds i gengäld den mer mogna publiken in till högläsning under den nordiska litteraturveckan.
Klimatveckan uppmärksammas med en föreläsning av Andreas Jakobsson, som ägnar sig åt dumpstring. Han har skrivit boken Svinnlandet.
Under kärleksveckan i slutet av augusti berättar Ruth Bertilsson om sitt 40-åriga äktenskap och sin man som bytte kön.
Håkan Karlsson talar om normer och värderingar på bland annat arbetsplatser.
– I november kommer Ann-Christine Ruuth. Hen arbetade som präst och bytte kön och kommer berätta om sin resa, berättar Axel Botero Fridholm.
Bland föreläsarna finns även Erik Erichsen som arbetat som kirurg på den etiopiska landsbygden i många år och Fredrik Standár, som skrivit "Punktmarkerad" om ledarskap inom idrottsvärlden.
I Mariannelund återinvigs biblioteket i ny skepnad den 13 september med tårtkalas och barnvarieté. Pratcafé med svenskaträning, stickcafé och sagostund för småbarn är återkommande aktiviteter under hösten. I november inbjuds till teater för de allra minsta och inplanerat är även en TV-spelsturnering i Fifa.