– Det ser bra ut. Håller det i sig blir det väldigt mycket folk, säger Maria Stejdahl, vice ordförande och ansvarig för funktionärerna i Fiesta Eksjö.
Det är torsdag mitt på dagen. Stora scenen på torget och allt kring denna är i stort sett klart. Staket håller på att sättas upp kring festivalområdet.
– Allt ska vara klart ikväll, säger Maria Stejdahl.
I år är nionde året hon är engagerad i stadsfestens arrangörskap. Hon och många funktionärer i den innersta organisationen har varit med i många år. Det gör att erfarenheterna finns och rutinerna sitter.
– Jag känner mig helt lugn, säger hon dagen innan den stora musikfesten drar igång, ett evenemang som i år firar tio år.
– Det ska bli så kul. Det som slår oss i föreningen är att allt går lättare och lättare. Vi har en väloljad organisation. Vi har väldigt roligt och tillsammans kan vi prestera något så här stort. Många av oss lägger sin semester den här veckan bara för att jobba här gratis.
Maria Stejdahl ansvarar för cirka 350 funktionärer. Därvid är flera föreningar involverade, vilka får betalt, vilket gör att föreningslivet stöttas i både Vetlanda, Eksjö, Hult, Mariannelund och Jönköping.
En självklarhet
De som är något äldre och bodde i bygden då vet hur festivallivet såg ut i Eksjö förr. Kanske var det "inte för inte", som en militär utlyste staden till Sveriges tråkigaste.
I dag däremot ser många unga stadsfesten som en självklarhet, då de vuxit upp med den.
En del av dem började som funktionärer när de var tonåringar. De är idag unga vuxna, men lika engagerade.
Funktionärerna utbildas och eftersom det är en återkommande och väl fungerande styrka har man kunnat fördjupa utbildningarna och föreläsningarna, där säkerhetsutbildningar och utbildning av publikvärdar har stor tyngd. Att förebygga och upptäcka sexuella ofredanden har på sistone lyfts fram men det handlar om så mycket mer.
– Publikvärdarna ska finnas där för att publiken ska känna sig trygg. Vi vill fokusera på trygghet i stort och att det ska kännas bra. Det kan handla om att man av någon anledning mår dåligt, eller kanske tappat bort sin mamma.
Trygghetsnummer
Under festivalen arbetar Fiesta Eksjö nära med polis, säkerhetsvakter, brandkår och social. Bland annat kommer 30 fältarbetare från olika kommuner, finnas på festivalen.
Nytt för i år är skyltning av ett trygghetsnummer till säkerhetspersonal dit besökarna kan ringa och fråga om man undrar något, det har hänt något eller man känner sig otrygg eller kanske bara undrar var toaletterna finns. Numret kommer att skyltas om på området.
– Man kan fråga om allt, säger hon.
Sju scener med ett 70-tal artister plus olika aktiviteter på området ska roa besökarna.
– Det är mycket som händer hela tiden och det är mycket aktiviteter på gatorna och vid Forsellska gården, beskriver hon.
Det innebär bland annat att man kan prova på segway , träffa en gatumagiker, se konstnärer arbeta live med mera.
Som vanligt satsas på en familjelördag och för att besöka den behövs inget besöksarmband eller entréavgift.
Den besöks bland annat av Eva Funck från Bolibompa.
En mer udda fågel under familjelördagen är Björn Ranelid. Han bjuder på en föreläsning på lördagseftermiddagen.
Just ambitionen att det ska vara något för ett brett åldersspektrum tror Maria Stejdahl gjort Eksjö Stadsfest starkt och är ett skäl att festivalen överlevt.
Själv väljer Maria Stejdahl gärna de mindre scenerna och exempelvis Solen och Västerbron om tillfälle för henne skulle ges att se någon artist. Ska hon välja stora scenen är Miss Li en favorit.