Igår öppnades dörrarna igen

Havet har under den senaste veckan stormat under Aktiv Centrums skepp. Efter att ha fått besked om att kommunen kommer ge avslag på föreningens ansökan om stöd, satte ordförande Birgitta Johansson ner foten och under några dagar stängdes verksamheten. På dörren gick det att läsa "stängt tills vidare". Efter flera möten i början av veckan tog igår Birgitta ned skylten.

Birgitta Johansson och Hanaa Alhasan i dörren till Aktivt Centrum i Mariannelund någon timme efter att dörrarna öppnas på nytt. "Hon är en framgångsaga. Hon fick med sig sina tre döttrar från Syrien och nu kommer hon igång ordentligt och ska börja praktisera på skola här i Eksjö Kommun", berättar Birgitta om Hanaa som är en av många som fått hjälp att ta sig ut i samhället via Aktivt Centrum. Foto: Elin E Elmström

Birgitta Johansson och Hanaa Alhasan i dörren till Aktivt Centrum i Mariannelund någon timme efter att dörrarna öppnas på nytt. "Hon är en framgångsaga. Hon fick med sig sina tre döttrar från Syrien och nu kommer hon igång ordentligt och ska börja praktisera på skola här i Eksjö Kommun", berättar Birgitta om Hanaa som är en av många som fått hjälp att ta sig ut i samhället via Aktivt Centrum. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-05 16:00

– Aktivt Centrum är till för att hitta möjligheter för asylsökande att få ett bättre liv medan de är här i Mariannelund. Det är inte bara en lokal.

Aktivt Centrum startades år 2012 av Birgitta och har sedan dess varit en fristad och en mötesplats för asylsökande och nyanlända till kommunen. Hittills har föreningen fått klara sig helt på egen hand utan stöd men när kommunen fick tillgång till pengar som var öronmärkta för arbete med asylsökande och nyanlända var styrelsen på Aktiv Centrum övertygade att de äntligen kunde få en hjälpande hand.

Tog för givet

– Vi tog för givet att vi skulle bli beviljade när det fanns pengar märkta för den här sortens verksamhet. Jag tycker att verksamheten borde vara av ett sådant värde att kommunen inte ställer sig avvisande till att stödja den. Vi har hållit på i år ut och år in utan att få något betalt. Jag kan inte svälja hur mycket som helst, hur länge som helst. Har kommunen fått pengar som ska användas för asylsökande och nyanlända är det naturligt att vi ska få en del av det eftersom vi har hållit på längst och mest.

Avslag

Men ansökan om stöd avslogs vilket gjorde att föreningen gjorde något de aldrig gjort förr. De stängde dörrarna och satte upp skylten ”Stängt tills vidare”. Under måndagen hölls möten både inom verksamhetens styrelse och med kommunstyrelsen. Effekten av de mötena gjorde att Birgitta lättad kunde riva ner skylten under gårdagen.

– I förra veckan fick vi i förhand veta att det kommer ge avslag men de har nu sagt att de vill att vi kommer in med en ny. Vi hoppas därför att de ska bevilja oss ett driftstöd.

Möjlighet att fortsätta

För Birgitta är det viktigt att veta att det kommer finnas möjlighet för föreningen att anställa någon annan om det skulle hända henne något.

– Rent moraliskt har jag inte kunnat sluta även om jag borde ha gjort det för flera år sedan. Jag orkar helt enkelt inte med det och vi vill ha stöd från kommunen. Vi har öppet alla dagar även julafton, nyår och påskafton. Jag har haft ansvaret för vad som händer i verksamheten sedan den startade och det finns ingen annan som är beredd att ta över ansvaret som det är nu. Om jag blir sjuk eller dör måste det finnas medel så att det går att timanställa någon som är beredd att ta det ansvaret för en rimlig ersättning. Aktivt Centrum behövs i Mariannelund.

Ljus framtid

Efter kommunens senaste löfte ser Birgitta positiv på framtiden och hoppas att verksamheten kommer att fortsätta vara ett inslag i Mariannelund ett bra tag till.

– Vi kommer nog att hitta en lösning som fungerar. Kommunen har sagt att de är helt med på att de vill att Aktiv Centrum ska finnas och att det behövs. Det är tråkigt att man ska behöva gå slå långt som att stänga för att visa att man menar allvar. Men det är en stor lättnad att de ändrat sig. Det känns fel gentemot våra asylsökande och flyktingar om vi bara skulle lägga ner. Vi hoppas nu på nytt liv efter oktober. Att vi har öppet och att alla är välkomna, det är det som är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om