Ilska över nedläggning

Förslaget att lägga ner det kvarvarande vårdboendet på Bobinen i Mariannelund möter inget gehör från de boende eller deras anhöriga. Förslaget har väckt både ilska och frustration och vare sig tjänstemän eller politiker lyckades övertyga de anhöriga att det inte behövde bli sämre.

Eksjö/Mariannelund2011-10-07 06:21

Risken är stor att Mariannelund mister sina 13 kvarvarande platser för vårdboende. Kommunen måste spara och världsläget gör det knappast muntrare att vara kommunekonom, politiker eller tjänsteman och bolla med kronor som inte kommer att finnas.

15 miljoner till löner
Även om kommunen behåller precis samma verksamhet som i dag så sker ändå en kostnadsökning på 45 miljoner kronor i form av hyror, kostnader för exempelvis blöjor, mat och att det exempelvis blir fler äldre som behöver omsorg. Bara löneökningarna svarar för 15 miljoners ökade utgifter till nästa år.
Socialchef Ulla Henriksson önskade 11 miljoner mer till verksamheten.
- Men jag fick något annat tillbaka. Jag äskade 3,6 miljoner för att det blir fler äldre men jag fick vara hälften av det, förklarade hon.
Som tjänsteman har hon fått lägga fram förslag till politikerna på vad mindre pengar kan komma att innebära.

Lägga ner
I alliansens budgetförslag hoppas kommunen kunna spara två miljoner kronor om året på att lägga ner de 13 vårdboendeplatserna i Mariannelund. Detta skall i östra kommundelen koncentreras till Solgården i Ingatorp.
Annars är det Eksjö som gäller och för närvarande är det endast det som erbjuds. I Ingatorp är det nämligen fullbelagt.

Hemtjänst
Vill man inte flytta så är hemtjänst det som erbjuds. Flera av de som riskerar att drabbas är de som var med vid förra förändringen av vårdboendet.
För alla nya som är i behov av vårdboende är det Eksjö eller Ingatorp som gäller. Man kan inte välja men däremot ha önskemål.
- Beslutet om vårdboende gäller för hela kommunen och den första plats som finns erbjuds. Man har möjlighet att tacka nej och då avsäger man sig inte sin plats om det blir en ledig plats där man önskar.

Kritiska frågor
Anhöriga ställde många kritiska frågor och hade svårt att förstå hur man kunde göra så mot deras anhöriga och även mot Mariannelund som samhälle.
Man ifrågasatte också kommunens framförhållning då behovet av vårdboende kan komma att förändras snabbt.
- Efterfrågan kommer alltid att röra på sig men jag kan bara gå efter de fakta och ansökningar vi har och den prognos som finns, sa Ulla Henriksson.
- Vi kan inte stå med tomma lokaler av kostnadskäl, menade kommundirektör Stefan Elm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om