Ing2 godkändes för Nato

Veckans övningar vid Ing 2 i Eksjö gav ett gott resultat. Ingenjörskompaniet som värderades för Natos styrkeregister blev godkänt, vilket i praktiken innebär att man i framtiden kan få uppdrag av försvarsalliansen.

Jonas Frohlund, övnings- och träningsansvarig på Ing 2 kunde glatt konstatera att kompaniet blev godkänt i värderingen. Foto: Eva Harrysson

Jonas Frohlund, övnings- och träningsansvarig på Ing 2 kunde glatt konstatera att kompaniet blev godkänt i värderingen. Foto: Eva Harrysson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-04-30 07:00

Jonas Frohlund, övnings- och träningsansvarig på Ing 2 var mycket nöjd efter att beskedet kom under fredagen.

- Resultatet av evalueringen visar att vi kan leverera operativ effekt, både nationellt och internationellt. Det visar också att vi har ett välutbildat förband som löser tilldelade uppgifter, säger han.

Att kompaniet vid Ing 2 nu är godkänt betyder inte per automatik att man kommer att få uppdrag från Nato. Men möjligheten finns. Och godkännandet öppnar också dörrar för fler internationella samarbetsmöjligheter och chansen att få delta i Natos internationella övningar.

Vad händer nu närmast?

- Det kommer att ske viss rapportering i olika steg, bland annat till Nato om att vi är godkända. Vi har också vissa delar som behöver åtgärdas, där vi kan bli ännu bättre. Men i övrigt händer ingenting, utan skulle det bli aktuellt med en insats där vi behövs, blir vi och Sverige som land, kontaktade, och då behövs först ett politiskt beslut.

Hur som helst är det förstås en fjäder i hatten för Ing 2 som regemente.

- Ja, absolut. Framför allt är det soldaterna själva som ska ta åt sig äran, de har verkligen gjort ett jättejobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om