Inga förband läggs ner närmaste åren

På onsdagen kom försvarsminister Sten Tolgfors (m) till Eksjö för att se och lära sig mer om garnisonens verksamhet. Vid besöket fick han bland annat se olika sätt att hitta och röja minor.

Försvarsminister Sten Tolgfors, i mörk jacka till höger, besökte Eksjö Garnison.

Försvarsminister Sten Tolgfors, i mörk jacka till höger, besökte Eksjö Garnison.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-01-15 07:15


Sten Tolgfors har varit försvarsminister sedan september 2007 men har under den tiden inte haft vägarna förbi Eksjö förut.
Försvarsmaktens betydande underskott för 2008 ledde förra året till att garnisonen i Eksjö jämte andra verksamheter fick ett nedläggningshot över sig. Det var också under rådande nedläggningshot, som Sten Tolgfors skulle besöka garnisonen i slutet av augusti i fjol.
Något besök den gången blev det dock inte då han fick förhinder.

Se verksamheten
När Sten Tolgfors nu, drygt ett halvår senare, kom till Eksjö blev det ett betydligt mer positivt besök då han inte gjorde besöket på grund av Försvarsmaktens omstrukturering.
I stället var anledningen till besöket att Sten Tolgfors skulle få information och få veta mer om Eksjö Garnisons breda verksamhet.
Besöket kommer å andra sidan bara några veckor innan planeringsdirektiven läggs inför en kommande inriktningsproposition.
Minskningen av försvaret och antalet platser det kommer finnas på i framtiden har varit en fråga som återkommit med jämna mellanrum.
Hemvärnet gör en stor insats på olika vis. Är dess utvecklade verksamhet ett skäl att behålla förband runt om i landet?
- Det är inte en aktuell fråga i dag utan spår av vårens debatt, menar han utan att ge något direkt svar.
Men frågan om Eksjö som garnisonsstad och dess framtid ligger ändå på mångas läppar.
- Det blir inga förbandsnedläggningar under mandatperioden, utlovar Sten Tolgfors, som vill satsa på att utveckla personalförsörjningen inom försvaret.
Något som ska vara i tre delar, hemvärn, kontrakterade förband samt stående förband som ska kunna sättas in akut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om