Ingatorpsbor driver toppstuga

Karina och Gunnel Ekblad driver vidare Valbackens toppstuga i sommar. De hoppas kunna bevara en charmig dåtid i modern tappning.

Valbackens toppstuga får nya arrendatorer efter att kommunens öppna ungdomsverksamhet drivit verksamheten under ett par sommarlov.Foto: Ivonne Svahn

Valbackens toppstuga får nya arrendatorer efter att kommunens öppna ungdomsverksamhet drivit verksamheten under ett par sommarlov.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-07 11:30

Valbackens toppstuga är lite av Ingatorps identitet, med fikastunder en vacker sommarkväll och en vidunderlig utsikt över bygden...

Men någon måste ta sig an uppdraget att hålla verksamheten öppen och levande och där har det inte varit helt friktionsfritt till och från. Flera gånger har bygdens krafter fått gå in och rädda verksamheten.

För ett par år sedan tvingades kommunen säga upp avtalet med dåvarande arrendator och man var åter igen på ruta noll. Kommunens öppna ungdomsverksamhet har de senaste två somrarna skött serveringen och erbjudit feriepraktik till ungdomar under sommarlovet.

Kommunen har dock hela tiden haft en önskan för att hitta en entreprenör. Det sker nu med Ingatorpsborna Karina och Gunnel Ekblad, som vunnit priser för det café och guesthouse, de startade för några år "nere i kyrkbyn".

Härifrån har de dagligen kunnat blicka mot Valbackens kaffestuga.

Avtalet löper två år framåt men ska utvärderas efter ett år.

- Vi har inte kunnat ta oss dit än, säger de om den respektingivande branta och än så länge snö- och isbelagda backen till kaffestugan.

De ser båda en stor potential i toppstugan.

- Det ska bli jättekul att ta tag i det. Jag har upplevt att det inte fungerat så bra innan. Det här kan bli något väldigt bra och vi hoppas att vi lyckas. Det här är verkligen en pärla i bygden, säger hon.

Visa att man finns

En sak som de kommer att satsa hårt på inför sommaren är marknadsföringen.

- Valbackens toppstuga har aldrig marknadsförts. "Alla vet vad den ligger"... beskriver hon den traditionella inställningen.

- Men det räcker inte, betonar hon.

Flera bussbolag har haft Valbacken som fikastopp genom åren och det intresset vill man försöka få tillbaka lika starkt som det en gång varit.

Likaså de som kanske tvivlat på om det är värt resan eller promenaden.

- Det räcker inte bara med en utsikt. Är det inte öppet så tröttnar man ju så småningom, kommenterar hon att besökarna under en period inte visste om det var öppet eller inte.

Något bra

‑ Kommunen tog över det sedan och man hade en bra vilja, berömmer hon.

- Men man har inte samma engagemang och det är en väldigt kort tid man kan ha öppet. Vi har andra förutsättningar och bor väldigt nära, kommenterar hon.

Än så länge har inte planerna landat riktigt, i alla fall inte offentligt, men Gunnel Ekblad säger att hon och Karina Ekblad vill försöka bevara lite av toppstugans storhetstid med dess dåtid men i en modern tappning.

Ett gammaldags café är att vänta med lite lättare maträtter som paj och pannkaka för den som är lite mer hungrig. Underhållning lär det också bli lite då och då

Valbacken kommer att öppna senast första helgen i juni men där ett par helger dessförinnan också kommer att bli aktuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om