Både ytvatten och grundvattennivåerna i Jönköpings län ses nu som allvarligt låga i Jönköpings län.
Prognoserna visar dessutom på att de kommer att sjunka ytterligare, vilket kan leda till problem för stora vattenkonsumenter, såsom exempelvis jordbruk. Först under vintern kan det komma på att fyllas på igen.
Redan har vissa enskilda brunnar börjat att sina.
Händelseutvecklingen har lett fram till att länsstyrelsen beslutat att tillsätta en händelsegrupp inom ramen för det som kallas för F-samverkan med olika aktörer inom krishanteringsystemet. Gruppen kommer troligtvis att bestå av kommunerna, länsstyrelsen, regionen och försvarsmakten.
I östra Eksjö kommun, främst i Mariannelund, har det regnat ytterst lite. Men än råder ingen akut vattenbrist i Mariannelund eller i övriga kommunen.
- Vi ser sjunkande nivåer men det är inget akut problem än. Men vi uppmanar att hushålla med vattnet, säger räddningschef Michael Carlsson.
Blev förbud
I grannkommunen Vetlanda uppmanade kommunen för en tid sedan invånarna, speciellt i centralorten att hushålla med vattnet och inte exempelvis vattna i onödan.
Men Vetlandaborna tog inte uppmaningen på allvar. Man fortsatte använda vattnet som vanligt och förbrukningen minskade inte.
Det ledde till att Vetab beslutade om ett bevattningsförbud i kommunen.
Nu gäller det att vi alla hjälps åt att hushålla med vattnet, säger Marcus Tingvall, avdelningschef för vatten och avlopp på Vetab.
Bevattningsförbudet införs inte för att straffa enskilda invånare, fortsätter han, utan är en åtgärd vi vidtagit för att säkerhetsställa att vi även om det torra vädret fortsätter alltid kan leverera vatten.
Förbudet innebär att den som har pool eller bassäng inte får fylla på dessa med dricksvatten. Inte heller är det tillåtet att använda slang eller vattenspridare.
För den som är ihärdig och kan och vill vattna med vattenkanna är det fortfarande tillåtet att ta kranvatten.