Ingenjörerna centraliseras till Eksjö

Ingenjörskompanierna i Boden har hängt löst i över ett år men nu har det slutgiltiga beslutet att flytta de norrländska ingenjörskompanierna till Eksjö tagits. Flytten ska vara genomförd den första januari 2012.

Eksjö/Mariannelund2010-11-18 07:19

Sedan kompaniets bevarande ifrågasatts har såväl Bodens regementsledning och politiker försökt argumentera för bevarandet av den militära ingenjörsverksamheten i Boden.
Bland annat har man ansett att vinterkomptensen i kyla och djup snö försvinner om verksamheten flyttas söderut.
Försvarsministern överlät åt Försvarsmyndigheten att besluta om placering.
Frågan har diskuterats länge och redan i våras kom ett inriktningsbeslut var det lutade. Därför var det ingen större överraskning vare sig för I 19 eller Ing 2.
Ingenjörskompanierna centraliseras till Eksjö. De i Boden avvecklas samtidigt som två nya ingenjörskompanier utvecklas vid Ing 2 i Eksjö.
- Det var rätt så väntat beslut men det är klart att det får operativa konsekvenser. Jag hoppas att de tagit med det i beräkningen på högkvarteret, säger Kjell Engquist, informationschef vid Norrbottens Regemente i en kommentar till Sveriges Radio Norrbotten.
Kjell Engquist menar att det kommer att krävas mycket mer planering för övningarna i norr framöver.
- Ingenjörer är ju viktiga för att kunna ha rörlighet och att vi ska ta oss fram över älvar och sanka marker, så när man planerar en försvarsidé i norra Sverige, måste man försöka få tillfört den kompetensen från Eksjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om