Apoteket drog ner sina öppettider med 60 procent i maj månad. Från att ha haft öppet fem dagar i veckan blev det bara två. Några veckor senare meddelade Apoteket att man skulle vara helt stängt i elva veckor, från den 17 juni fram till den 5 september, men att man gjorde allt för att hitta en lösning.
Ett ombud på Ica infördes men det gäller att inte vara akut sjuk, för här blir det en fördröjning på mellan en och tre dagar jämfört med ett öppet apotek. (Vårdcentralen har bara mindre mängder akutdoser för de riktigt sjuka och utsatta.)
Kommunen håller med
Många i bygden har reagerat och oron över den minskade servicen har spridit sig till kommunen.
Kommunledningen har i ett brev till Apoteket, vilket är daterat första hälften av juli, beskrivit att man med bestörtning tagit emot beskedet om sommarstängning.
- Vi delar den oro och farhåga som finns bland invånarna i och omkring Mariannelund, att när verksamheten väl har stängt är det lätt att låta förbli stängt med motiveringen att det är svårt att hitta personal, och att Apoteket Furan därmed inte kommer att öppna igen till hösten som det är sagt, skriver kommunen i brevet.
Varför söks ingen?
Kommunen visar förståelse att det kan vara svårt att få personalsituationen att gå ihop men ifrågasätter varför Apoteket inte har någon tjänst på Apoteket i Mariannelund utannonserad.
Det har inte funnits någon platsannons vare sig hos Arbetsförmedlingen eller på Arbetsförmedlingens webbplatser, vilket kommunen påpekar i sitt brev.
- Neddragningar i verksamhet och sommarstängt slår naturligtvis mot alla på en mindre ort, men kanske mest mot redan utsatta grupper som har svårt att ta sig fram och tillbaka till Eksjö eller annan större ort, och/eller har svårt att använda de digitala kanaler som Apoteket erbjuder och behöver det personliga mötet, skriver kommunledningen.
Vill diskutera lösningar
Kommunledningen informerar att kommunen arbetar för att skapa tillväxt i alla delar av kommunen. Att man vill man ska kunna bo var som i kommunen under liknande förutsättningar och få god service.
- Att stänga ned Apotek på mindre orter, och därmed ta bort den service som Apoteken ska ge, går helt emot det som vi som kommun arbetar för.
Kommunen vill ha ett möte tillsammans med Apoteket:
- Vi är tacksamma, om vi efter sommaren, kunde få till ett möte för att samtala om hur en långsiktig lösning kan ordnas.
Brevet är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hägg (c), förste vice ordförande Joakim Lindström (m) och andra vice ordförande Diana Latinen Carlsson (s).
Det är daterat den 12 juli och skickat till regionchef Patrik Karlsson (som ska besöka Mariannelund på måndag).
Men trots att det gått nästan två månader har kommunen och Apoteket inte haft något möte.
Faktum är att kommunen inte ens har fått ett svar överhuvudtaget på - cirka 52 dagar.
- Vi har i dagsläget inte fått något svar från Patrik Karlsson, säger Annelie Hägg i går, fredag.
Tidningen ställer frågan vidare till Apotekets presstjänst, varför svar ej getts och om Apoteket vill träffa kommunen?
- Apoteket vill gärna ha en dialog med kommunen och Patrik Karlsson träffar gärna kommunens representanter. Tyvärr har vi inte nåtts av brevet. Varför Apoteket eller Patrik Karlsson inte nåtts av brevet under sommaren kan jag inte svara på, säger Freja Annamatz på presstjänst.
- Vi har senast idag pratat med socialchef Ulla Henriksson inför öppnandet på måndag, påpekar hon.