Inte överens med Skatteverket

Eksjö Kommunfastigheter överklagar Skatteverkets beslut att inte medge avdrag för räntekostnader i inkomstdeklarationen för 2014.

Furulundsskolan i Mariannelund är en av de fastigheter som Eksjö Kommunfastigheter äger.

Furulundsskolan i Mariannelund är en av de fastigheter som Eksjö Kommunfastigheter äger.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-03 12:00

Eksjö Kommunfastigheter bildades för 12 år sedan. Bolagets uppdrag är äga och förvalta fastigheter avsedda för kommunal verksamhet.

I detta omfattas till exempel skolbyggnader, vårdboenden och idrottshallar.

Året efter bolagets bildande, 2005, förvärvade bolaget större delen av de fastigheter som Eksjö kommun då ägde.

Eksjö Kommunfastigheter ingår numera i Eksjö Stadshus-koncernen som i sin tur ägs av Eksjö kommun.

Lånerevers

Som nybildat bolag hade Eksjö Kommunfastigheter 2005 inget eget kapital. Därför betalades den totala ersättningen för fastigheterna med en lånerevers till Eksjö kommun. Det handlade om totalt 264 miljoner kronor.

Eksjö Kommunfastigheter amorterar årligen på det aktuella reverslånet och betalar en marknadsmässig ränta.
I dag är skulden nere på 101 miljoner kronor.

Eksjö Kommunfastigheter har tidigare getts rätt att dra av ränteutgifterna på reverslånet i bolagets inkomstdeklaration. Men det var tidigare!

Från inkomståret 2013 infördes en lagändring i inkomstskattelagen.

Lagändringen innebär att ränteavdrag inte får göras för ränteutgifter avseende skulder inom en så kallad intressegemenskap, till exempel en koncern.

- Som dotterbolag inom en bolagskoncern innebär denna lagändring att räntan som Eksjö Kommunfastigheter betalar till Eksjö kommun inte längre ska vara avdragsgill i bolagets inkomstdeklaration, förklarar vd Maria Lund i ett pressmeddelande.

Lagtexten anger dock vissa undantag:

Ifall mottagaren till ränteintäkten betalar inkomstskatt (minst 10 procent) eller om skuldförhållandet är ”huvudsakligen affärsmässigt motiverat”.

Eksjö kommun betalar inte någon inkomstskatt.

Eksjö Kommunfastigheters enda möjlighet till avdrag är sålunda att bevisa, att skuldförhållandet som ligger till grund för ränteutgiften, är ”huvudsakligen affärsmässigt motiverat”.

I samband med lagändringen 2013 ställde Eksjö Kommunfastigheter en så kallad dialogfråga till Skatteverket om verket bedömde skuldförhållandet såsom affärsmässigt motiverat, och om räntan skulle vara avdragsgill.
Skatteverkets bedömning då blev till bolagets fördel, att aktuellt lån var affärsmässigt motiverat och att avdrag för räntan som bolaget betalar till kommunen, kunde göras i inkomstdeklarationen.

Inte överens

- Efter begäran från Skatteverket ställde Eksjö Kommunfastigheter samma fråga även för inkomståret 2014, säger Maria Lund.

Men då hade Skatteverket svängt i frågan. I sitt svar meddelande myndigheten att dess uppfattning hade ändrats.

Nu ansågs Eksjö Kommunfastigheter inte längre ha rätt till avdrag för ränteutgifterna (för beskattningsår 2014).
Skatteverket anger i sitt beslut att det inte framkommit hinder för att Eksjö kommun skulle ha lämnat ett tillskott istället för att upprätta en lånerevers där bolaget har en skuld till kommunen.

- Utifrån en samlad bedömning av omständigheterna gällande lånevillkor, avtalsvillkor, förfaringssätt och finansieringsstruktur för skuldernas uppkomst, samt lånets räntenivå och löptid i kombination med den omfattande amortering som gjorts under åren, är det Eksjö Kommunfastigheters uppfattning att det skuldförhållande som ligger till grund för ränteutgiften till Eksjö kommun är ”huvudsakligen affärsmässigt motiverat”. Varken skuldförhållande eller lagstiftning har heller förändrats mellan beskattningsår 2013 och 2014, meddelar bolaget. 

Styrelsen för Eksjö Kommunfastigheter har i samråd med Eksjö kommun beslutat att överklaga Skatteverkets beslut. Överklagan kommer att lämnas till Skatteverket för vidarebefordran till Förvaltningsrätten i Jönköping. 

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till Kammarrätten i Jönköping. Högsta instansen, Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm, prövar överklaganden från Kammarrätten endast om prövningstillstånd beviljas. 

Rättsprocessen kan pågå minst ett par år beroende på handläggningstiden i domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om