IVO avslutar anmälan om brister i vård av Mariannelundspatient

En patient från Mariannelund som skickades hem från sjukhuset med bensår fick inte den vård av hemsjukvården som behövdes. Det anser an anhöriga i Mariannelund som anmält bristerna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Eksjö/Mariannelund2017-03-20 13:48

Men IVO avslutar ärendet utan granskning. anmälan gjorde i januari i år av två anhöriga till patienten som numera är avliden.

I anmälan för de anhöriga fram att de brister i vård som de menar att patienten utsattes för har påverkat utgången.

De skriver bland annat i anmälan att när patienten skrevs ut från sjukhuset fick de veta att de inte behövde sköta patientens bensår alls, allt skulle skötas av kommunens hemsjukvård.

- Det blev precis tvärtom. Personalen kunde inte hantera situationen, klarade inte omläggningarna gav ingen smärtlindring och lämnade patienten dyngsur av sårvätska i dygn , skriver de i anmälan.

De manar att patienten drabbades extra för att hen bodde för långt ut från centralorten.

När patienten väl fördes till sjukhus igen reagerade läkaren över tillståndet och har i journal beskrivit att patienten inte skötts adekvat av kommunens personal.

De anhöriga ifrågasätter även hur en sköterska som slutat ett halvår innan ändå står som ansvarig för medicineringen.

De anser också att det är oroväckande att en sköterska med ansvar för vård av bensåret inte visste att patienten led av diabetes.

I beslutet att skriva av ärendet anser IVO att det inte finns något i klagomålet som beskriver en vårdskada. IVO menar också att de händelser de anhöriga beskriver inte har någon betydelse för patientsäkerheten i lagens mening. Därför avslutas ärendet utan vidare utredning eller annan åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om