Ja till Vattenfalls ansökan

En stor vindkraftpark norr om Bruzaholm ser ut att kunna bli verklighet. En enig samhällsbyggnadsnämnd säger ja till att Vattenfall bygger upp till 25 verk med 240 meters höjd. Att Vattenfall köpt ett torp och gjort det till ett lager gör att områden som tidigare ansågs för små blir aktuella.

Vattenfall har köpt torpet Svenstorp och ändrat användning från fritidshus till lager. Det gör att man utmanar vindbruksplanen och att parkområdet blir mycket större. Foto: Eksjö kommun

Vattenfall har köpt torpet Svenstorp och ändrat användning från fritidshus till lager. Det gör att man utmanar vindbruksplanen och att parkområdet blir mycket större. Foto: Eksjö kommun

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-16 12:30

Eksjö kommun har två roller processen. Den ena där man får yttra sig som remissinstans om miljö, kultur och natur i området, om det kan vara lämpligt område för vindkraft.

- Mycket av det finns i vindbruksplanen och där kommer vi in i vår andra roll där kommunen måste avstyrka eller tillstyrka Vattenfalls ansökan och ge möjlighet till Miljöprövningsdelegationen att gå vidare i sin utredning till sitt beslut. Det vet vi ingenting om, säger nämndens ordförande Per Sixtensson, vid en presskonferens sent på tisdagen.

Kommunen kan inte tillstyrka delar av ansökan kring om det utgör lämpligt mark- och vattenområde för vindkraft. Antingen måste man ge tummen upp för hela ansökan eller inget alls. Avstyrker man det så läggs projektet ner och det blir ruta noll. Då kan inget tillstånd ges. Något "mellanläge" finns inte.

En enig nämnd valde dock att tillstyrka Vattenfalls ansökan.

- Mycket av arbetet gjordes när vindbruksplanen antogs i juni 2017. Där hade vi en enig kommunfullmäktige. Planen är den politiska viljeriktningen och sedan sammanföll den med Vattenfalls ansökan, förklarar Mats Danielsson (M), Bertil Granman, gruppledare(S) i nämnden och Per Sixtensson (C ).

Vattenfalls ansökan kom in ett halvår innan planen antogs men de betonar att inget har varit avgjort i förväg.

- Vissa av oss valde medvetet att inte titta på ansökan för att vi inte skulle låta oss påverkas. Vi ville helt utgå från arbetet att ta fram planen, understryker Per Sixtensson.

- Vi har varit och tittat på verken i Askeryd och i Lemnhult men de är 185 meter höga. Vi har åkt runt och tittat på området och lyssnat på åsikter, innan vi tittat på ansökan.

Viljeriktning

De förklarar att det är en politisk viljeriktning både på nationell, regional och lokal nivå att man ska producera mer el än vad man gör av med. De nämner miljömål och klimatpåverkan.

Vid frågan om de känt sig pressade till att just fatta det här beslutet av den anledningen säger Mats Danielsson (M) bestämt nej.

- Vi har inte känt oss tvingade.

Bertil Granman (S) säger likadant.

- Vi har ej känt någon press men däremot tycker vi att Eksjö kommun ska bidra solidariskt.

- I ett mer hållbart samhälle, behöver vi mer förnybar energi, flikar Per Sixtensson ( C) in.

De säger att politikerna i nämnden diskuterat mycket men att enighet råder i beslutet.

240 meter höga

Vattenfalls ansökan handlar inte om något enstaka verk. Även om det nästan är en halvering från allra första början handlar det om upp till 25 verk med 240 meters höjd. Det är en påtaglig påverkan på skogsområdet norr om Bruzaholm men blir den verklighet blir det även en anläggning som lär ses från alla höglänta platser runt om i hela kommunen men troligtvis även vida omkring i delar av grannkommunerna. Som jämförelse lär Ingatorps mäktiga kyrktorn bli rena miniatyren med sina 52 meters höjd. Landets högsta byggnad Turning Torso är i sin tur lika mycket kortare (som det aktuella kyrktornet) med sina 190 meter.

Vattenfalls planer slog ned som en bomb för några år sedan och de protester som funnits har varit väldigt många och även sakliga.

- Absolut blir det här en påverkan om det blir så. Även om Miljöprövningsdelegationen har villkor så blir det visuell påverkan och buller. Men visst förstår vi de synpunkter som kommit fram, säger Per Sixtensson.

Att vindkraftsparken ämnar kunna ge 80000 hushåll förnybar el väger dock tyngre anser nämnden än de enskilda intressen som finns.

- Vi har mycket mark i Eksjö kommun och har bättre förutsättningar än exempelvis Jönköping. Det har vi identifierat i planen, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Köpt torp

Kommunen kan i det här läget bara ta ställning till den ansökta etableringen i sin helhet. Vattenfall har inte angett någon placering för verken och kommunen vet därför inte var man avser placera dem även om man nog ändå anser det finns en del fasta punkter uträknade. Orsaken Vattenfall anger är att man vill använda den senaste och bästa tekniken, som kan ha förändrats när tillstånd ges. Utvecklingen går mot större verk med större rotor.

Vindbruksplanen utformades med restriktionen att kraftverk inte fick byggas närmare än 1000 meter från ett fritids- eller permanentbostad. Områden fick inte heller bli inringade av kraftverk och skulle ha minst två sidor fria.

Vattenfall har delvis ändrat sitt område och utmanar vindbruksplanen och dess riktlinjer.

Vindbruksplanens skrivning öppnade för vissa förändringar och den möjligheten har Vattenfall uppenbarligen sett till att utnyttja.

Torpet Svenstorp ligger ensamt i skogen men det har Vattenfall nu lyckats köpa. Fastighetens användning har ändamålsenligt ändrats från bostad till "lager" och därmed har bolaget lyckats ändra förutsättningarna då tusen meter till bostad inte gäller längre.

Det gör att det aktuella delområdet plötsligt blivit nästan dubbelt så stort. Det gör att inte bara Svenstorp utan även Ljungkullen intill involveras i parken.

Ansökan föreslår även att verk placeras väster om Trangölamyren och nära Kongseryd och Johannesberg, vilka tidigare var områden som ansågs för små och hade avståndsmässiga begränsningar.

Ett enskilt vindkraftverk anses av Vattenfall här inte vara solitära verk utan tillhöra en vindkraftspark.

Samhällsbyggnadsnämndens förslag går vidare till kommunstyrelsen i början av april. Den 19 april tar kommunfullmäktige beslut i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om