Många besökare på smältugnsdagen var där redan vid lunchtid. Barnen som var nyfikna på hur man gör smycken samlades vid smeden Johan Billingsten, som både lät barnen gjuta och slå med hammare.
Kors som smycke
Bland de första barnen fanns sjuåriga Fanny Engström, som med hjälp av smeden gjorde ett kors. När korset var färdiggjutet gällde det att få till ett lagom stort hål så att det skulle gå att trä igenom ett snöre, något som inte var helt enkelt.
Åttaåriga Svea Alfredsson fick hjälpa Fanny att snurra två snören som polkagrisar. Dessa veks sedan dubbla och träddes därefter igenom korset.
Lite längre bort rostade Göran Johansson rödjord för att få ur järnet. Rödjord finns naturligt på en del ställen och för att det ska bli malm måste det hettas upp så att all organiskt material - som jord och förmultnade växter - försvinner. Därefter kan produkten användas för att framställa järn
Järnframställning på gammalt vis
Hur framställde man järn förr i tiden? Den frågan kunde besökarna på Bruzaholms smältugnsdag få svar på i lördags. På plats fanns bland annat smeden Johan Billingsten.
Svea Adolfsson och Fanny Engström gjorde smycken under dagen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!