JK lägger ner fallet politiker-fallet

Nu harJustitiekanslern beslutat att inte inleda någon förundersökning mot de fem topp-politiker som skrivit ett "hotfullt" brev till en av de anställda på Höglandssjukhuset. - Däremot finns det skäl att ifrågasätta utformningen av skrivelsen till läkaren, skriver JK i sitt beslut.

Eksjö/Mariannelund2014-12-12 07:24

För knappt en månad sedan skrev tidningen om att en ST-läkare på Höglandssjukhuset fått ett brev från fem topp-politiker inom landstingsstyrelsen. Texten i brevet uppfattades som hotfulla. ST-läkaren fick brevet efter att han ska ha uttalat sig i media. Detta fick politikerna att se rött.
I sitt brev till ST-läkaren har politikerna skrivit: "Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och även medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter".
I den anmälan som JK, Justitiekanslern fått ta del av har det ifrågasatts om skrivningarna i brevet innefattar brott mot tryckfrihetsförordningens- respektive yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser om förbud mot otillåtna repressalier.

JK har nu sagt sitt
I typfallet rör det sig om en person med överordnad tjänsteställning som tillrättavisar en underordnad och som har en påtaglig möjlighet att utsatta den underordnade för någon form av negativa konsekvenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om