Jonathan satsar stort på musikalkarriär

21-årige Jonathan Sand från Mariannelund har alltid haft intresset för musik och teater. Han har varit med i både små och stora uppsättningar som satts upp i Eksjö de senaste åren. I våras gick han från en audition av 180 sökande till en av de 28 som beviljades sin plats på Performing Art School i Göteborg i höst.

Jonathan Sand ser fram emot  att få sjunga och dansa.

Jonathan Sand ser fram emot att få sjunga och dansa.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-09-13 06:37

PAS, eller Performing Art School är en av Sveriges största skolor för den som vill satsa på en framtid inom scenframträdandet. Musikal, show och dans är det de utbildar med mer inriktning på den individuella individens utveckling. Efter den treåriga utbildningen på Performing Art School går man ut som professionell dansare och artist.

Inspirerad av
Jonathan Sand började med uppträdande som nioåring då han var med i körer och i små teateruppsättningar. Det var något han tyckte väldigt mycket om, men intresset kom till och från. Allvaret började när Jonathan gick i nian 2007. Då var han med i sin första riktiga musikal genom den stora satsningen Oliver Twist i ledning av Gunnar Forsell. Där gavs över 100 barn och ungdomar möjligheter att få en plats i den stora musikalen. Då för första gången var det på riktigt och Jonathan började passionen till scenframträdande.
- Redan efter första träningen visste jag att detta var helt rätt. Att detta ska jag göra! Och ju mer man var med, ju mer ville man ha, berättar Jonathan.
I Oliver Twist fick han också arbeta med professionella aktörer som hade de större rollerna, bland annat Fredrik Wagner och Magnus Borén. Under Oliver-tiden var Jonathan en vanlig 15-åring med stor respekt för yrket och de större aktörerna. Idén för att fortsätta med musikaler börjades då byggas hos honom.

Ville satsa
Efter Oliver var det lite små musikaluppsättningar. Sen kom storsatsningarna Annie, Peter Pan och även statistjobb på Astrid Lindgrens värld. Även här utvecklades Jonathan och började bli bekväm i kläderna och att släppa loss på scenen.
- Det är inte bara att stå på scenen framför publik, utan helheten. Att publiken ska älska musikalen lika mycket som mig och mina medartister. Peter Pan var också första gången jag kände mig självmedveten i mitt uppträdande. Jag började inse att jag ville sätta varje moment helt rätt för att showen skulle bli så bra som möjligt. Jag skulle ge allt, eller ingenting.
Därefter fick han chansen att börja på Markaryds folkhögskola för att få en förberedande utbildning och för att utvecklas, det bästa valet han gjort. Hösten 2011 började han i Markaryd och började utvecklingen i sång, dans och teater.
- Jag hade ingen musikal eller teaterutbildning innan, men alla var öppna och välkomnande. Vissa dagar kunde vi köra på över tio timmar i sträck och var helt slut, men sammanhållningen segrade och vi hade roligt hela tiden ändå!
Under året i Markaryd satte Jonathans klass upp en stor uppsättning i form av Vinterrevyn och även ett rad små uppsättningar och barnteatrar.
- Markaryd har hjälpt mig att utvecklas. Det har hittills varit det roligaste året i mitt liv, berättar han.

Under året på folkhögskolan i Markaryd var Jonathan med i både stora och små musikaluppsättningar.
Under året på folkhögskolan i Markaryd var Jonathan med i både stora och små musikaluppsättningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om