Jorden i fara

Oljan håller på att ta slut, vädret på jorden förändras och växthusgaserna i atmosfären har blivit allt fler. Om detta berättade Arne Svahn när han föreläste i Karlstorps sockenstuga.

Arne Svahn föreläste om väder- och klimatförändringar.

Arne Svahn föreläste om väder- och klimatförändringar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-04-12 04:05


Arne Svahn är mycket intresserad av klimatförändringar och har läst in sig på ämnet. Mycket fakta har han i huvudet och i veckan ville han dela med sig av sina kunskaper på en föreläsning i sockenstugan.
Solens aktivitet, vattenströmmar och jordens rörelse runt solen påverkar vädret på jorden. Det gör också klimatförändringar.
- Meteoriter, jordbävningar och vulkanutbrott bromsar växthuseffekten och gör det kallare på jorden. Det kan sänka vår medeltemperatur från 15-16 grader varmt till sju-åtta grader, berättar Arne Svahn.

Oljan snart slut
Kommer det att bli varmare på jorden eller är vi på väg in i en ny istid? Frågan är inte helt enkel att svara på.
Å ena sidan varnar forskarna för att växthusgaserna gör att det blir varmare på jorden. Arne Svahn berättar att det tog 100 miljoner år för oljan att bildas och hittills har man tagit fram 2 700 miljarder fat olja, varav 1 000 miljarder redan använts under 1900-talet. Kvar finns alltså 1 700 miljarder fat olja och enligt Arne Svahns beräkningar borde det ta slut på 2050-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om