"Julen är mycket mysigare här"

Hos familjen Ekberg i den gamla missionskyrkan i Mariannelund börjar julstämningen infinna sig allt mer. Och i år blir det en något annorlunda jul när familjen har utbytesstudenten Anne från Nederländerna på besök.

Julen blir extra speciell hos familjen Ekberg i år, de har nämligen besök av utbytesstudenten Anne Raspoort. Här med sonen i huset Jesper Johansson samt Mats och Nilla Ekberg.

Julen blir extra speciell hos familjen Ekberg i år, de har nämligen besök av utbytesstudenten Anne Raspoort. Här med sonen i huset Jesper Johansson samt Mats och Nilla Ekberg.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-12-22 07:44


Man kan lätt tro att julfirandena i Sverige och Nederländerna borde vara ganska lika. Men så är det faktiskt inte. 18-åriga Anne Raspoort från västra Nederländerna hade aldrig hört talas om Lucia innan hon kom till Sverige. Och julafton är mest som en vanlig helgkväll i Nederländerna. Julklappar får man däremot den 5 december, på Santa Claus-dagen. Men någon jultomte kommer inte på besök.
- Nej, vi ställer våra skor utanför ytterdörren, och har man varit snäll så kan man få presenter, säger Anne. Sedan får någon i familjen gå ut och hämta presenterna i en säck och dela ut till barnen. De vuxna däremot, ger varandra så kallade "surprisers", vilket kan vara något skämt eller en dikt.
Alla julstjärnor i de svenska decemberfönstren är också något helt nytt för Anne.
- Hemma har vi bara en julgran, inga stjärnor och vi firar inte advent. Julen här är så mysig, mycket mysigare än hemma, säger Anne och ler.

Tredje året
Att Anne bara har varit i Sverige sedan i somras är svårt att tro. Hon pratar redan mer eller mindre flytande svenska.
- Det är nog mycket tack vare skolan, säger hon. Jag hör ju inget annat än svenska hela dagarna, så man kommer snabbt in i det.
Anne går tredje året på gymnasiet i Eksjö. Hon spelar dessutom både innebandy och volleyboll, vilket har bidragit till att hon fått många kompisar.
- Anne är en väldigt lättsam person som gärna tar kontakt med folk och det tror jag har hjälpt henne mycket, säger Nilla Ekberg och får medhåll av resten av familjen som består av Mats Ekberg och sonen Jesper Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om