Julmarknad i hembygdsgården

Mariannelunds Hembygdsförening ordnade för fjärde året i rad en julmarknad i Hembygdsgården. – Det har legat stilla under många år och ett av våra syften är att visa upp hembygdsgården för publiken lite grann, även på vintern, säger Gun Samuelsson.

Tage Fransson med vackra havrekärvar. Foto: Roelof Stroetinga

Tage Fransson med vackra havrekärvar. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-12-05 12:30

Varje år blir det mer och med, både utställare och publik.

Själv sålde Gun Samuelsson ostkaka och så kallade snörhjärta, ett hjärta gjort av sissalsnöre. I två olika storlekar.

– Det var en skolklass som skulle ha en auktion och då gjorde vi många av dem och har försökt att lära ut detta till många. I dagsläget är det svårt att få tag i sissalsnöre. Det används inte längre inom lantbruket.

Men det var mycket mer, hantverk av olika slag. Mycket sömnadshantverk som bland annat Siv Angenfeldt gjort, många sockar och vantar bland annat.

Stig Artmark, biodlare från Ingatorp sålde honung. Elever från Furulundskolan sålde hembakade bullar, lussekatter och mycket julpynt.

Eivor Gren från Västervik hade också mycket sömnadshantverk och tillverkade väskor och trasmattor. Utomhus stod traditionsenligt ordföranden i hembygdsföreningen, Tage Fransson, med vackra havreskärvar som är klassisk fågelmat till julen.

Han sålde sitt hela förråd på marknaden.

Anders Larsson från Högebergsgrisen i Ingatorp var också nöjd med marknaden. Han sålde rätt så bra, isterband, prinskorv med mera.

Johan Fälth från Drotts ost i Ydre var också en nöjd försäljare.

Ute var det lite kallt, men inne i Klocketorpets stuga var det varmt och skönt. Här såldes julgröt med skinksmörgås och kaffe. Vid marknadens slut utsågs årets Lucia genom lottdragning och det blev Martina Liao från Mariannelund.

Anders Larsson från Högebergsgrisen i Ingatorp var nöjd. Foto: Roelof Stroetinga
Anders Larsson från Högebergsgrisen i Ingatorp var nöjd. Foto: Roelof Stroetinga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om