Kabelbrott orsaken till att Mariannelund blev strömlöst

Stora delar av Mariannelund stannade på måndagsförmiddagen när strömmen plötsligt gick. Flera verksamheter fick stänga igen då strömmen lät vänta på sig.

Mona -Lisa Jansson höll humöret uppe trots att elavbrottet orsakade bekymmer. Hon skulle förbereda dagens lunch när strömmen gick. Inte heller kaffe gick att brygga till gästerna.Foto: Ivonne Svahn

Mona -Lisa Jansson höll humöret uppe trots att elavbrottet orsakade bekymmer. Hon skulle förbereda dagens lunch när strömmen gick. Inte heller kaffe gick att brygga till gästerna.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-23 16:52

Vid 10-tiden blev det svart i lamporna och tekniken valde att lägga av helt i stora delar av Mariannelund och Hässleby.

Orten har drabbats av flera korta avbrott på någon eller ett par minuter flera dygn i sträck vid det senaste besvärliga väderläget. Många trodde nog kanske också att även det här var ett sådant avbrott. Den här gången lät dock strömmen vänta på sig.

Birgitta Söderlund, ägare till Ica, var först ut att anmäla strömmen gått.

– Vi kan inte garantera kunders säkerhet då det är mörkt i affären. Dessutom har vi bara en batteri-backup för 20 minuter. Det här drabbar oss jättemycket, sa hon innan hon och övriga personalen valde att stänga.

Seniorboendet Bobinen var ett annat ställe som drabbades. Den öppna förskolan som bedrivs i källaren valde att stänga.

På Stjernbergs skafferi väntade man ett 70-tal lunchgäster och var mitt i arbetet att förbereda inför dagens lunch med ugnsfalukorv och potatismos. Här fick man tänka helt nytt och började tillaga sallad i stället.

Kaffebröd och kakor såldes som vanligt men när kassan slogs ut blev det problem att ta betalt och bara jämna pengar kunde tas emot.

Bankchefer må tycka och tänka vad de vill om kontantlöst men i den här stunden var kontokorten inte mycket värda. Det gällde även för dem som behövde tanka sin bil då bensinpumparna (för kontokort) inte fungerade längre. Inte heller kunde man handla i butiken intill macken, som tvingades stänga.

Att ta ut pengar i bankautomaten gav inte så stor lycka för de som försökte.

Avsaknaden av strömmen slog dock inte jämnt över hela samhället, vissa hade ström, andra inte.

När det var strömlöst på ena sidan gatan kunde det vara ström på andra sidan. När Vimmerby tidnings teknik kopplades ner lysta lamporna i grannhuset på andra sidan gatan.

LEIAB var en av de större industrierna som drabbades. Här kom strömmen tillbaka efter en timme, andra fick vänta längre.

– Vi har flera montörer på plats som jobbar och vi har goda förhoppningar att strömmen ska komma tillbaka ganska snart, sa man på E.ons presstjänst vid lunchtid. Vad som orsakat strömavbrottet visste man då inte.

En halvtimme senare ska alla bortåt 400 kunder ha fått strömmen tillbaka.

Ett kabelbrott ska vara orsaken till strömavbrottet. Vad som orsakat att kabeln gått sönder visste dock inte E.on. En möjlig orsak som angavs var rörelser i marken som påverkat kabeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om