Kalle Zackari Wahlström – dagplåstret på onsdagens hälsomässa

Kalle Zackari Wahlström är det namn som i år ska locka både barn och föräldrar att besöka Hälsomässan inne på Olsbergs Arena i Eksjö. Mässan ska inspirera till både fysisk och psykiskt välmående hos unga.

Kalle Zackari Wahlström är programledare och träningsinspiratör.

Kalle Zackari Wahlström är programledare och träningsinspiratör.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-07 11:00

På onsdag är det dags för årets Hälsomässa i Eksjö. Som förra året kommer mässan vara öppen under dagtid för skolelever och eftermiddagen för allmänheten. I år hoppas arrangörerna väcka nyfikenhet hos besökarna genom att bjuda in den från TV välkände programledaren och träningscoachen Kalle Zackari Wahlström. Han har bland annat skrivit boken ”Stark som en björn, snabb som en örn: träning (fast kul)”.

– Vi har i år satsat mer på föreläsningen och Kalle Zackari Wahlström är ju känd från TV. Det namnet är en inspiration för många, menar skolsköterska Ingela Delhag.

– Han kan vara lite kontroversiell men har själv gjort en resa från att ha varit en slö person. Jag tror att han är ett rätt stort dagplåster.

Hälsomässan som nu arrangeras för femte gången är ett samarbete mellan Region Jönköping, Eksjö kommun och Smålandsidrotten. Tanken bakom arrangemanget är att öka välbefinnandet hos unga.

– Det är så många som har möjlighet att må bättre. Det behöver inte vara så svårt, berättar Rolf Johnsson chef på Öppen Ungdomsverksamhet.

– Det här är ett tillfälle för barn och föräldrar ska få samma information så att de tillsammans kan prata om vad som erbjuds. Vi vill visa på vad man kan göra, till exempel klättring eller film, foto eller flyga helikopter.

Personerna bakom arrangemanget vill poängtera att hälsa inte endast är fysisk utan även psykisk, så inslagen på mässa är många och varierande. Utställarna kommer bland annat från olika föreningar och enheter på kommunen. Några som kommer vara på plats är elevhälsan, kostenheten, studieförbundet, vård- och omsorgsprogrammet, Friskis och Svettis, Tjejjouren och öppen ungdomsverksamhet. Tillsamman kommer de stå för matinslag, prova-på aktiviteter och en tipsrunda.

Mässan kommer under dagtid vara öppen för skolbarn i klasserna från förskolan till gymnasiet och på eftermiddagen i sammanband med att Kalle Zackari Wahlström håller sin föreläsning kommer allmänheten vara välkommen. Men det är framförallt skolorna som arrangörerna ser framemot att välkomna.

– Det som nästan gett mest är att bjuda in skolan, menar Ingela.

– Förra året kom det tre till fyra hundra skolelever och totalt runt femhundra besökare. Förutom skolorna här i Eksjö kommer det i år klasser med buss från Höreda och Hult. De andra hade inte möjlighet att komma i år men alla är såklart välkomna.

Arrangörerna har valt att inte ha med privata företag utan att satsa på en mindre men okommersiell mässa.

– Det är en liten mässa men en stor grej för oss i kommunen. Vi stänger alla fritidsgårdar under tiden som den pågår, så viktig tycker vi att den är.

Rolf Johnsson, Gun Henriksson, Anne Wilderoth, Ingela Delhag och Anna-Karin Fhyr är några av dem som tillsammans anordnar häslomässan i Eksjö. Foto: Elin E Elmström
Rolf Johnsson, Gun Henriksson, Anne Wilderoth, Ingela Delhag och Anna-Karin Fhyr är några av dem som tillsammans anordnar häslomässan i Eksjö. Foto: Elin E Elmström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om