”Kan få katastrofala följer”

Nätverket Skydda Skogen vid Bruzaholm har i flera år kämpat mot att stora naturområden norr om Bruzaholm förstörs av vad man anser en industri. Man ställer nu sitt hopp till Miljöprövningsdelegationen att den enbart bedömer de konkreta förhållandena.

Ett nätverk arbetar hårt mot upprättandet av en vindkraftpark i Bruzaholm.

Ett nätverk arbetar hårt mot upprättandet av en vindkraftpark i Bruzaholm.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-04-15 07:00

Stora, högt belägna mark- och skogsområden och glest befolkat. En oas för de som vill bo invid naturen och dess djurliv, höra vindens sus i träden och ha ett stjärnklart himlavalv som självklarhet.

Men just dessa områden har på senare år hamnat allt mer i fokus för vindkraftsetableringar.

Beskedet att Vattenfall ringat in ett sådant område norr om Bruzaholm slog ner som en bomb för några år sedan.

Inte heller kommunen var beredd. Man beställde därför en vindbruksplan som komplement till sin översiktsplan för att veta vilka förutsättningarna var. Något som därför, lite olyckligt, kom att ske samtidigt med den process Vattenfall drog igång.

Vattenfall hade i början betydligt större planer men projektet har mött på patrull, att man fått minska antalet verk i det fortsatta arbetet.

Man har lämnat in ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken att uppföra 25 verk med 240 meters höjd plus tillhörande anläggningar och kringutrustning.

Kommunens politiker i samhällsbyggnadsnämnden liksom i kommunstyrelsen har beslutat att tillstyrka att det kan vara lämplig användning av marken. Man kan inte säga ja till delar av ansökan utan måste säga ja eller nej i sin helhet till etablering enligt ansökan. Man valde här säga ja till ansökan, där den tämligen färska vindbruksplanen var vägledande.

Uppmanar politikerna

Kommunfullmäktige väntas vid nästa sammanträde ta det slutliga beslutet.

– Vi litar på att Miljöprövningsdelegationen ignorerar alla politiska åtaganden och argument och enbart bedömer de konkreta förhållandena.

Här lyfter nätverket bland annat fram att Vattenfalls tillståndsansökan är baserad på ”Box-modellen”.

Hälften av verksamheten planeras i ett område som länsstyrelsen klassificeras som ett ”större opåverkat område”, som enligt lagen ska skyddas mest möjliga.

– Detta område kommer att ändras från ett naturområde till ett industriområde.

Han lyfter fram att projektet mött ett mycket stort motstånd hos lokalbefolkningen och det från ett större område och uppmanar beslutsfattarna att respektera medborgarnas åsikter.

Nätverket anser också att den bullermätning som Vattenfall redovisar innebär glädjesiffror, som ligger under verklig bullernivå. Något man lyfter fram har dokumenterats av oberoende forskare.

Av den anledningen riskerar det bli buller i bostäderna runt vindkraftverken som är högre än de som Vattenfall presenterar. Likaså visar man på att fladdrande skuggor kommer vara en olägenhet för kringboende.

Nätverket lyfter också fram EU-lagstiftningen som kräver skydd av rödlistade arter.

I området finns en sådan ovanlig fladdermusart.

Fåglar lever farligt i närheten av roterande verk. I området finns rödlistade och skyddsvärda fåglar som måste skyddas enligt EU:s lagstiftning. Nätverket betonar att Vattenfalls egen fågelinventering missat flera av de här fåglarna.

Sämre naturupplevelser

Man lyfter fram en permanent förstörelse av naturen och en drastisk förfulning av landskapet. Man uppmärksammar också att det för närvarande inte finns några krav på ett fullständigt avlägsnande av betongfundamenten när verksamheten upphör. Man trycker på att vattenmiljön kan skadas och pekar på både Trangöla myren och Stuverydsbäcken.

Nätverket vill skydda Eksjö kommuns unika natur och anser att projektet bryter allemansrätten i skogen. Vidare varnar man för att iskast från verken kan förorsaka personskador och att brand i vindkraftsverken kan orsaka exempelvis skogsbrand.

Man tror också att vindkraftsparken kommer att ha en betydande negativ inverkan på Eksjös stora signum, att vara en turiststad med mycket naturupplevelser runt omkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om