Karamellkokeriet riskerar flytta från orten

Mariannelunds karamellkokeri är i trängande behov av nya lokaler. En ny byggnad planeras öster om samhället men nu finns risk att ortens anrika företag flyttar till Vimmerby. - Jag behöver ett besked, säger karamellkokeriets ägare Johan Zedig om banken.

Karamellkokeriet har treddubblat sin verksamhet på kort tid och är för trångbott. Johan Zedig vill bygga nytt i Mariannelund men har nu fått erbjudande från Vimmerby. Foto: Jennie Svensson

Karamellkokeriet har treddubblat sin verksamhet på kort tid och är för trångbott. Johan Zedig vill bygga nytt i Mariannelund men har nu fått erbjudande från Vimmerby. Foto: Jennie Svensson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-06-20 06:28


Mariannelunds karamellkokeri startades 1929 och har drivits av flera generationer.
På senare år har verksamheten expanderat rejält.
Försäljningen sommartid har ökat rejält men även under vintern är det ett intensivt arbete i kokeriet på grund av alla mässor och julmarknader.
- Vi har även blivit erbjudna att leverera till julbord i storstäderna av meriterade kockar, berättar Johan Zedig.
Men han säger samtidigt att det i dagsläget inte möjligt, inte heller att öka produktionen i övrigt, då verksamheten är alldeles för trångbodd.
I dag har företaget åtta anställda. Under semesterperioden och andra arbetstoppar handlar det om mellan 13-15 personer.
- Jag kan inte ta in fler. Vi kan inte göra fler karameller för det finns ingen plats, suckar Johan Zedig.

Ny detaljplan
Den nya byggnaden som planeras är på nästan 900 kvadratmeter. Den ska isåfall bestå av en karamellfabrik som kompletteras med glasstillverkning, en butik och ett glasscafé. Ambitionen är också att framtida Filmerans hus ska ligga i anslutning till detta.
Något som i sin tur kan locka andra företag. En detaljplan för området har tagits fram. Efter ett yttrande från en grannfastighet, som hade synpunkter på planerna, har ett förslag på ny vägsträckning med anslutning mot Spilhammar tagits fram.
- Vi har fått en positiv respons på det, säger Mikael Klaesson, planarkitekt på Eksjö kommun.
Samhällsbyggnadsutskottet har tagit ett principbeslut kring det nu reviderande förslaget. Efter semestern väntas beslut i samhällsbyggnadsutskottet. Därefter ska ärendet vandra vidare till kommunstyrelsen varefter kommunfullmäktige tros få upp det på sitt bord i september (om inga nya yttranden eller eventuella överklaganden kommer in).
- Vågar två så vågar flera, sammanfattar Johan Zedig, det friska framtidshopp kring satsningarna som gjutits i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om