Klartecken för förstudie

Eksjö kommun inledde på torsdagen sin förstudie om projekt Checkport, en fusion av flera olika verksamheter, som man hoppas ska leda till många nya arbetstillfällen i bland annat Eksjö.

Eksjö/Mariannelund2010-09-24 06:21

Eksjö och Karlskoga kommuner avslöjade i juni om Checkportvisionerna som man hoppas ska kunna bli verklighet.
Startskottet för förstudien gick i går efter att Regionförbundet gett klartecken om finansiell hjälp till förstudien med 250 000 kronor. (Samma summa väntas från länsstyrelsen och Eksjö kommun så totalt handlar det om 750 000 kronor till förstudien).

Skydda
Vad är då en Checkport?
Enklast att förklara vad det handlar om är att jämföra det med väskkontrollen när man ska flyga.
Omvandlar man det till en Checkport blir det i stället en byggnadsmodul som personer och fordon passerar genom till viktiga samhällsfunktioner.
Fullproppad med avancerad teknologi ska den ge ökad säkerhet åt personer och platser såsom exempelvis flygplatser, regeringsbyggnader, hamnar, kärnkraftverk, kemiska fabriker, militärcamper etcetera.
Tanken är att skydda viktiga samhällsfunktioner samtididigt som man skyddar civil befolkning, då anläggningen inte bara kan upptäcka exempelvis kemiska eller explosiva ämnen, utan också oskadliggöra dem.
För att göra denna högteknologiska satsning och kunna leverera denna utomlands är tanken att myndigheter, civila och militära enheter ska samarbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om