Klartecken för ny sköterskeutbildning

I januari nästa år får Eksjö en ny utbildning i form av en sjuksköterskeutbildning. Något som ses som väldigt viktigt för Höglandssjukhuset.

Eksjö får en ny utbildning i form av en sjuksköterskeutbildning. Foto: Arkiv

Eksjö får en ny utbildning i form av en sjuksköterskeutbildning. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-05-26 15:00

Eksjö kommun har länge jobbat för att försöka få en sköterskeutbildning till Eksjö och ser man ut att ha lyckats.
Eksjö kommun kommer tillsammans med Hälsohögskolan i Jönköping att starta en studiegrupp i Eksjö inom sjuksköterskeprogrammet. De första studenterna antas till nästa vårtermin.

Programmet får 20 platser och kommer att förläggas till Campus i12. Den kommer att samlokaliseras med övriga högskoleutbildningar som finns i Eksjö.

Utbildningen blir densamma som den som i dag går att läsa i Jönköping med skillnad av att mycket av studierna i det här fallet förläggs i Eksjö. En eller två dagar äger föreläsningar rum i Jönköping medan den resterande delen av studierna med handledning, seminarier, praktiska övningar och examinationer genomförs i Eksjö.

Hälsohögskolan kommer vara huvudman för utbildningen, vilket betyder att det är högskolans lärare och forskare som kommer att undervisa och handleda studenterna. 

För Eksjö och Höglandssjukhuset har utbildningen stor betydelse.

- Det finns en stor brist på sjuksköterskor i Eksjö och övriga Höglandet. Alla arbetsmarknadsprognoser indikerar att bristen kommer att öka framöver, säger Anneli Hägg, kommunstyrelsens ordförande.

- Att sjuksköterskeprogrammet etableras i Eksjö kommun kommer att vara oerhört viktigt för att bland annat Höglandssjukhuset, kommunerna på Höglandet och andra arbetsgivare, säger hon.

Att utbildningen förläggs till Eksjö och skapar närmare till studierna för många kan ha betydelse för att locka studerande.

- Vi ser det som viktigt att ha ett nära samarbete i hela regionen och att detta samarbete kan bidra till rekrytering av studenterna för vilken en lokal studiegrupp underlättar studierna, säger Ewa Wigaeus Tornqvist, vd för Hälsohögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om