Klassas som Natura 2000

Brusaån som rinner genom Mariannelund har klassats som Natura 2000-område av regeringen eftersom en mycket sällsynt målarmussla etablerat sig i vattendraget. Flodpärlmusslan och uttern är två andra arter man vill värna om. Planen för hur vattenbiotopen ska bevaras är nu ute på remiss hos markägarna.

Eksjö/Mariannelund2007-03-13 07:42

Natura 2000 är ett nätverk av skyddsvärd natur där EU anstränger sig för att bevara sitt växt- och djurliv. Områdena har kommit till för att bevara hotade och speciella naturtyper.
Området ska skyddas och få lämplig skötsel. För alla Naturaområden som regeringen tagit beslut om gäller särskild lagstiftning.
Bevarandeplanen är nu ute på remiss hos berörda markägare fram till sista april.
Kring Mariannelund är det åsträckan mellan järnvägsbron vid Högebro fram till utloppet i Åsjön som är klassat som Natura 2000 område. Det är i den delen av ån som man 2001 fann länets första tjockskaliga målarmussla.
Det är den stormussla som är mest hotad av landets sötvattensmusslor. Arten är akut hotad enligt Naturvårdsverkets så kallade rödlista och är fridlyst i Sverige sedan sex år tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om