Kolugnshistoria i Knivshult

I lördags var det hembygdsdag vid kolugnsruinen i Knivshult.
Bröderna Ragnar och John Swahn berättade för ett 50-tal besökare, hur det var att driva en kolugn då de blott var 15 år gamla.

Ragnar Swahn berättar om hans unga år då han ansvarade för sin fars kolugn. Det var ett 50-tal som lyssnade intressant på hur hans liv såg ut i mitten av 1900-talet.

Ragnar Swahn berättar om hans unga år då han ansvarade för sin fars kolugn. Det var ett 50-tal som lyssnade intressant på hur hans liv såg ut i mitten av 1900-talet.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-05-07 06:26


Kolugnen byggdes upp av sågverksägaren Helmer Karlsson som bodde i Klackenhult utanför Karlstorp.
Han började med att kola gengaskol till person- och lastbilar, detta på grund av att det inte fanns någon bensin under krigsåren.
- Men han lyckades inte så bra med sitt kolande så därför blev kolugnen till salu och det var i samband med detta som min pappa Eric Swahn köpte kolugnen, säger Ragnar Swahn.
Eric bildade ett bolag vid namn Knivshults Gengasbränsle E. Swahn och Compani.
- Han anställde en kolare vid namn Birger Bengtsson Björk från Stockholm, men han stannade inte så länge. Han klarade nog inte av miljöombytet, säger Ragnar och skrattar.

Ragnar tog över
När Birger slutade tog Ragnars bror, Lars-Erik, över posten som kolare. Han slutade på kolugnen 1943. Det var då som Ragnar fick ta över ansvaret för ungen, han var dock bara 15 år. Det var ett arbete som både var tungt, skitit och ensamt. Han bodde i kolkojan som låg strax intill ugnen. När ugnen var tänd så fick han gå upp en gång i timmen för att lägga på mer ved i ugnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om