Kommunalt vatten till Spilhammar

Spilhammarområdet i Mariannelund bör omfattas av kommunalt vatten och avlopp, anser Eksjös samhällsbyggnadsnämnd. På grund av närheten till sjön och den höga belastningen på området.

Spilhammarområdet bör anslutas till det kommunala va-nätet anser samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Ellinor Harrysson

Spilhammarområdet bör anslutas till det kommunala va-nätet anser samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-05-27 15:30

Spilhammarområdet bör bli ett verksamhetsområde för en kommunal vatten- och avloppsanläggning. Det anser Eksjös samhällsbyggnadsnämnd.

Kommunen ska enligt lagen om allmänna vattentjänster bestämma ett verksamhetsområde och se till att detta kommer igång praktiskt, om det med hänsyn till miljö eller människors hälsa behöver ordnas vattenförsörjning för en befintlig eller blivande bebyggelse.

Inom ett verksamhetsområde måste kommunen ordna med vatten- och avlopp och fastighetsägarna har också skyldighet att ansluta sig.

Just nu pågår skogsavverkningen i Spilhammarområdet för att Barnfilmbyn ska kunna uppföras. Den verksamheten planeras att få kommunalt vatten och avlopp och därför har kommunen tittat mer noggrant på hela området.

Bortåt 15 fastigheter finns i området idag var-av tre inte uppfyller dagens krav. Spilhammars camping anses behöva uppgradera sin avloppsanläggning.

Inte eniga

I mars ansåg nämnden att förutsättningarna i lagen var uppfyllda men man var inte helt enig. Efter en remiss till Eksjö Energi för yttrande och förslag till avgränsning ansåg styrelsen att besluta att inte förordna ett verksamhetsområde. Av yttrandet framgår bland annat att Eksjö Energi inte rekommenderar en utökning av verksamhetsområdet på grund av den låga täckningsgrad för finansieringen som en utökning skulle innebära.

Vid samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde föreslog ändå ledamöterna kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att besluta om ett verksamhetsområde. Beslutet togs den här gången av en enig nämnd.

- Vi föreslår att bemyndiga kommunstyrelsen att efter samråd med Eksjö Energi som VA-huvudman, besluta om verksamhetsområdets avgränsning och vilka vattentjänster som ska ordnas i området, säger ordföranden Per Sixtensson.

Man vill också att nämnden ska få i uppdrag, att i samråd med Eksjö Energi, besluta om en utbyggnadsplan i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om