Kommunen agerar i bankomatfrågan

Emilkraften har lyft frågan om bankomaten i Mariannelund och nu ser det ut som att även kommunledningen kommer sätta ner foten för att framföra hur viktigt man anser det är att en bankomat blir kvar i samhället. Samtidigt har en namninsamling startats spontant av en privatperson. Kan kommunen göra något och agerar kommunen i frågan? Kommer kommunen att framföra sin åsikt?

Symboliskt för eventuellt kommande nedläggningsbesked? Bankomatskylten ligger klar att kastas i soptunnan. Här har den legat sen inbrottsförsöket för nästan två månader sedan. Foto: Ivonne Svahn

Symboliskt för eventuellt kommande nedläggningsbesked? Bankomatskylten ligger klar att kastas i soptunnan. Här har den legat sen inbrottsförsöket för nästan två månader sedan. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-12 10:30

Banken lägger ner och för närvarande utreds om bankomaten ska vara kvar i Mariannelund.

För några år sedan var bankomaten i Mariannelund uppe till diskussion att läggas ner men den fick vara kvar och den enda förändringen som skedde var att den flyttades till framsidan av banken.

Nu har bankledningen bestämt att bankkontoret i Mariannelund ska läggas ned. En bankomat kan då tyckas vara ännu mer angeläget att ha kvar.

Bara dagar efter banken meddelat om sin nedläggning blev servicebox och bankomat vandaliserade vid ett inbrottsförsök.

Serviceboxen lagades ett par dagar efteråt men inte bankomaten.

Redan i december var Emilkraften ekonomisk förening i Mariannelund i kontakt med bolaget Bankomat AB, som är fristående från banken, för att påtala vikten att en bankomat blir kvar på orten.

Det gjorde man för att man tyckte att det drog ut lång tid utan att bankomaten lagades.

Med facit i hand verkar det dock som om både den lokala banken och ortsbefolkningen blivit förda bakom ljuset. Bankomaten är snart två månader senare fortfarande trasig och istället har bankomatbolaget tagit tiden till att utreda om den överhuvudtaget ska vara kvar.

- Det är inte säkert den blir kvar. Det är inte självklart, sa Johan Nilsson, kund och marknadschef på Bankomat AB, när vår tidning ställde frågan tidigare i veckan.

Namninsamling

Nyheten att samhället kanske inte ens får behålla bankomaten efter att banken läggs ner och att Bankomat AB hänvisar till ett förändrat beteende vad gäller kontanter, har mötts av många reaktioner. Helt klart är det många som är upprörda och märkbart besvikna och på sociala medier yttrats uttryck som både "vansinnigt" och "bedrövligt".

En spontan namninsamling har startats på webben med "rör inte våran bankomat".

Bankomaten drivs av ett företag och det kan kommunen därför inte på något vis styra.

- Vi kan som kommun påtala vikten att bankomaten finns kvar och det har vi gjort genom Emilkraften med Robert Glader. Vår utgångspunkt då var att bankomaten var trasig och genom Emilkraften påtalades det att den måste lagas, beskriver Annelie Hägg, förste vice ordförande i kommunstyrelsen men även vice ordförande i Emilkraften (ordförandeposten är vakant).

Liksom Mariannelundarna lyfter hon fram vikten av att servicen finns kvar.

- Att kunna ta ut kontanter är oerhört viktigt. Det är en viktig servicefunktion, säger hon och tycker att bankerna borde ha ett intresse att ha bankomaten kvar.

Hon beskriver att det har stor betydelse för invånarna men också för alla besökare och turister som besöker bygden. Likaså passerar väldigt många Mariannelund där bankomaten har sin betydelse.

- Måste man åka flera mil för att ta ut pengar då blir det gärna att man gör ärenden där också, säger hon om den negativa följdverkan som en bankomatnedläggning får.

- Det är en olycklig utveckling om bankomaten inte kommer tillbaka. Det är en funktion som måste finnas på ett och annat sätt. Ibland tror man att samhället är mer kontantlöst än det är. Vi använder mindre kontanter men vi är inte där än att det är kontantlöst och då är det oerhört viktigt att servicen finns kvar.

- Jag kan tycka att vi på kommunen ska ta kontakt med företaget för att förklara vår ståndpunkt och framföra våra åsikter. Jag kommer att lyfta frågan på presidiet i kommunen. Jag hoppas vi i kommunen kan få till ett möte med bolaget där vi kan framföra våra åsikter, säger Annelie Hägg.

Mariannelunds företagarförening där Johan Zedig är ny ordförande säger att en bankomatnedläggning påverkar företagen och då främst de köpmän som fortfarande finns kvar på orten.

- Att banken inte blir kvar spär på frustrationen och ilskan, säger han om reaktionerna.

Han säger att företagarföreningen kommer ställa sig under Emilkraftens paraply i frågan och hoppas att man kan agera tillsammans.

- Jag ska prata med Emilkraften idag (läs igår), säger han.

Robert Glader på Emilkraften säger att man avser kontakta Bankomat AB ytterligare gånger.

Turismen

Samhällsföreningen i Mariannelund hade ett styrelsemöte i tisdags och bestämde då att skriva ett brev.

- Det vi främst lyfter fram i brevet är turismen som utvecklas, säger Markus Kyllenbeck, vice ordförande.

Eksjö näringslivsenhet eksjo.nu har däremot inte lyft frågan.

- Vi har inga speciella insatser när det gäller just bankomaten i Mariannelund men vi arbetar tillsammans med länsstyrelsen för att landsbygden ska ha samma möjligheter som städer för att kunna hantera kontanter på olika sätt, säger näringslivschef Marie Brask.

Ica Nära i Mariannelund har märkt av besvikelsen att folk inte kunnat ta ut pengar och har hjälpt till så gott de kunnat för att hjälpa folk få ut pengar på sina kort, dock inte mindre än 500-lappar, då man inte vill riskera stå utan växel.

Frågan har lyfts bland samhällsbor att de eventuellt kan bli hyresvärd åt en ny uttagsautomat framöver.

Och så många verksamheter som kunde fylla den funktionen finns inte längre kvar i samhället.

På sin egen hemsida skriver butiken att det kostar 60000 kronor att sätta in en uttagsautomat. Dessutom säger man att den blir svår att hålla med kontanter då omsättningen är större än butikens kassaflöde.

För de som vill försöka påverka Bankomatens beslut hastar det.

Ett besked kommer från Bankomat AB senast sista januari, tidsmässigt precis samma dag som banken slår igen för gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om