Eksjö kommun har konstaterat brister på asylboenden. Vid tre av fastigheterna har bristerna trots påpekanden inte åtgärdats.
Nu tar kommunen och markerar sina krav genom hot om betydande viten om inte bristerna åtgärdas.
Förslagen har antagits av samhällsbyggnadsnämnden.
Värst är det i ett asylboende i Ingatorp i det gamla vandrarhemmet som ägs av en 33-årig privatperson från Skillingaryd. Han hyr i sin tur hyr ut fastigheten till Migrationsverket.
Problemen är att badrummen är för små och att vatten runnit över trösklar och in i andra utrymmen.
– Vi har haft tillsyn där innan och det har gått ganska långt med förfallet i våtrummen. De tidigare bristerna har i flera fall utvecklats till omfattande fuktskador. Fastighetsägaren har haft en stund på sig att åtgärda och har påbörjat arbetet men det behövs föreläggande för ett antal rum, förklarar Peter Larsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
För fem rum ses situationen inte så allvarlig men fastighetsägaren ska senast tre månader efter delgivning redovisa hur bristerna åtgärdats. Görs inte detta riskeras ett vite på 25000 kronor per rum.
När det gäller sju andra rum skärper kommunen tonen rejält. Här får fastighetsägaren dubbelt så lång tid på sig, sex månader, att redovisa hur bristerna enlig en rapport från en byggfirma, åtgärdats.
Skulle det inte ske blir det förbud mot att bo i lägenheten. Om det överträds hotas ägaren av ett vite av 100000 kronor per rum/lägenhet och månad.
– Det är inte lämpligt att bo så, därför är det naturligt med ett boendeförbud.
– Vi har fått in 29 sidor per mejl från ägaren häromdagen, så mycket är sannolikt åtgärdat, så det finns ett visst hopp. Det handlar mer om ett förebyggande föreläggande för att komma till vägs ände och få ordning på lokalerna.
Vitet är kopplat till hur mycket åtgärden beräknas kosta plus lite till.
– Man ska inte tjäna på att strunta i det men det ska också vara så pass mycket att det blir en påtryckning att åtgärda, förklarar Peter Larsson, beloppen som sätts.
Ännu en fastighet
Samma ägare som till asylboendet i Ingatorp äger även en stor fastighet i västra delen av Bruzaholm, som hyrs ut till Migrationsverket.
– Det är samma historia här. Boendet har inte varit igång så länge men vi har ändå varit där många gånger då det är stora brister i huset.
De främsta bristerna ligger i ventilationen. I byggnaden finns så kallade pax-fläktar, liknande badrumsfläktar. De boende har dock i många fall stängt av dem då de tyckt det varit kallt.
Nu måste ägaren lösa ventilationen så den fungerar och verkligen går, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Fastighetsägaren har tre månader på sig att redovisa hur det ska lösas innan han riskerar ett vite på 25000 kronor. Är det bristerna inte åtgärdade inom sex månader finns ett hot om boendeförbud och ett löpande vite om 100000 kronor per månad så länge boende sker.
Brist i städning
Fastigheten har lite av korridorboende med de 14 rummen med ett gemensamt kök och badrum. Eksjö kommun har noterat att städningen inte fungerar. Ägaren måste nu lämna in en redovisning av hur det städas och vem som städar. Är det inte gjort inom tre månader hotas med vite på 25000 kronor.
Två av våtrummen i två lägenheter är i ett mycket dåligt skick och kommunen vill ha in en plan hur de ska åtgärdas.
– De är nog i original sedan 1920-1930-talet, säger Peter Larsson.
Vitet är 25000 kronor om det inte sker inom tre månader.
Kommunen hotar också med 25000 kronor i vite om inte tvättmaskinen kopplas till golvbrunnen. I dag rinner vattnet ut på golvet. Samma vitessumma har satts om inte ägaren ser till att det finns möjligheter att torka tvätt.
Eksjö kommun delar också ut ett hot om vite till fastighetsägaren till ett asylboende i fastigheten ”Hinken” i Eksjö.
Ett rum har ett golv som nästan är veckat och där rök från vedeldning stiger upp. Ägaren måste redovisa hur man ska åtgärda så att vedeldningsos inte tränger in i rummet. Åtgärden är kopplat till ett vite på 25000 kronor om det inte sker inom tre månader.
Därtill finns ett föreläggande om vite om inte torkmöjligheter upprättas i tvättstugan. Också det handlar om 25000 kronor.
Skulle inte åtgärderna bli gjorda har kommunen möjlighet att begära utdömande av aktuella viten hos Mark- och miljödomstolen som fastställer beloppen. Ett utdömt vite tillfaller inte kommunens kassa.