Kommunen gjorde inte för lite

Vetlanda kommun stämdes av Diskrimineringsombudsmannen som ansåg att två romska syskon blivit illa behandlade på sin dåvarande skola i Kvillsfors. Men Eksjö Tingsrätt håller inte med och DO måste nu betala kommunens rättegångskostnader.

Eksjö/Mariannelund2010-10-22 06:27

Tingsrätten anser att skolan har gjort tillräckligt för att förebygga och förhindra kränkningar.
Vetlanda kommun kan därmed pusta ut. Efter uppmärksamheten efter Louisefallet, överförmyndarmissar ville man knappast ha ett dyrt skadestånd på sig från Diskrimineringsombudsmannen också.
- Det känns naturligtvis skönt att tingsrätten anser att vi gjort tillräckligt, säger skolchef Hans Svensson, men om någon upplever sig trakasserad är vi ändå inte nöjda utan fortsätter vårt aktiva arbete för att alla ska känna sig trygga i skolan.
- Vi beklagar hur familjen har upplevt sin situation och tar kraftfullt avstånd från alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier av vilket slag de vara må och mot vem eller vilka det riktas, säger Hans Svensson.

200 000 kronor
DO krävde som företrädare för barnen i målet skadestånd på 100 000 kronor per barn. Tingsrätten avslog hela skadeståndskravet. Tingsrätten anser dock att skolan har saknat rutiner för att dokumentera olika händelser men bedömer inte detta så allvarligt att det är skadeståndsgrundande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om