Kommunen kallade till orosmöte

Det har varit oroligt i östra kommundelen och framförallt i Mariannelund efter att flera turistboenden den senaste tiden har omvandlats till asylboende.
Därför valde kommunledningen att bjuda in till ett möte tillsammans med ett tiotal ortsbor.

I januari flyttade 180 asylsökande in på Kullgården i Mariannelund, ortens stora turistboende. Annelie Hägg (C) menar att mötet ledde fram till många positiva förslag för hur orten ska kunna utvecklas. Foto: Arkiv/Montage

I januari flyttade 180 asylsökande in på Kullgården i Mariannelund, ortens stora turistboende. Annelie Hägg (C) menar att mötet ledde fram till många positiva förslag för hur orten ska kunna utvecklas. Foto: Arkiv/Montage

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-03-23 10:25


För en tid sedan kunde Vimmerby Tidning berätta att vandrarhemmet Kullagården hade sålts och skulle omvandlas till asylboende.

Många uttryckte då sin oro över att samhället inte skulle ha något boende för turister till den stundande sommarsäsongen.

För en tid sedan hölls ett möte med anledning av detta i Mariannelund och fem ortsbor deltog i mötet med kommunledningen.

- Det blev en god dialog där oron för att den lokala näringen skulle få bekymmer utan övernattningsmöjligheter framkom men också många positiva förslag på hur Mariannelund nu kan utvecklas, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Vill hjälpa till
Mötet var till för att diskutera lösningar och idéer och det var många som kom med synpunkter.

Britt Svensson på Emilkraften berättade att många invånare den senaste tiden hade frågat hur man gör för att exempelvis starta vandrarhem, bed and breakfast eller ordna ställplatser för husbilar.

Många tyckte att det behövdes en enkel väg till kommunen för att smidigt få veta vilka regelverk som gäller och att det finns en kontakt i stället för att man slussas till olika tjänstemän.

Ett förslag på ett samlingsmöte med tjänstemän från samhällsbyggnadssektorn och tillväxt-och utvecklingssektorn framkom också för att kunna utveckla besöksnäringen och få möjlighet till övernattning för turisterna.

"Mycket besvärligt läge"
- Från kommunledningens sida är vi stolta och glada över den vilja att hjälpa som finns i vår kommun. Trots ett i mångt och mycket besvärligt läge, särskilt här i Mariannelund är det ingen som vänder sig mot de människor som efter en tid på flykt nu kommit till oss, tvärtom sträcker man ut handen för att hjälpa. Självklart förstår vi oron och ser bekymren och därför är vi glada att man tar kontakt och vill hitta olika lösningar, säger Diana Laitinen Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om