Kommunen om nedläggningen: "Vi ska göra det bästa för Mariannelund"

Kommunledningen i Eksjö kommun fick beskedet att Söderhamn Eriksson beslutat att lägga ner verksamheten i Mariannelund strax innan företaget gick ut med sin pressinformation.

Söderhamn Erikssons anställda har nu att ta ställning om de vill flytta till Söderhamn för att behålla sitt jobb eller om de väljer att söka annat jobb. Foto: Ivonne Svahn

Söderhamn Erikssons anställda har nu att ta ställning om de vill flytta till Söderhamn för att behålla sitt jobb eller om de väljer att söka annat jobb. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-30 15:47

Mariannelundarna togs på sängen av beskedet om nedläggning. 

Det gjorde kommunen också.

Kommunalråd Anneli Hägg, kommundirektör Stefan Elm och tillväxt och utvecklingschef Marcus Axelsson hade omgående kontakt med företagsledningen i Söderhamn under tisdagen.
– Mitt uppdrag är att prata vidare med företaget , säger näringslivschef Marie Brask.
– Nu arbetar vi för att få så mycket information som möjligt, för att se vilka åtgärder vi kan sätta in och hur vi kan göra bästa för Mariannelund, säger hon.

Något besked när avvecklingen ska vara klar har inte getts till kommunen.
Söderhamn Eriksson väljer, ur sin synvinkel, att inte kalla det som nu håller på att ske för neddragning. Det eftersom företaget är inne i en positiv utveckling och man vill att företagets anställda ska flytta med till Söderhamn, där man fortsättningsvis kommer att satsa.

Men beskedet som gavs på tisdagen möttes knappast av jubel vare sig i Mariannelund eller i Eksjö kommun. Och frågan är hur många av de anställda som är beredda att flytta för att behålla samma jobb.

– Det var en överraskning även för oss även om man självklart undrat med den nya ägaren, säger Marie Brask, som nu tar sig an utmaningen att försöka göra det bästa av situationen.
– Allt är inte bara nattsvart. Alla företag söker personal med erfarenhet och kompetens, säger hon.

Hon nämner grannindustrin Leiab som nyss fått in stororders och nu söker medarbetare.
– Vi har flera företag som söker personal med maskin- och datorvana, påminner hon.

Många på Söderhamn Eriksson har jobbat på företaget i väldigt många år.
– Under de här åren har de skaffat sig mycket erfarenhet. Det är självklart en utmaning att anpassa sig till ett nytt företag men det kan vara en positiv utmaning, säger hon.

Efter nyheten kommit ut blev fackordförande Conny Blomander, som jobbat i 27 år på Söderhamn Eriksson, kontaktad av bemanningsföretag, som ville veta om det fanns personal som de kunde anlita.
Och kanske behöver de anställda inte pendla någon annanstans eller flytta. Kanske kan de till och med få några meter kortare sträcka till jobbet...

Grannföretaget och fönsterfabriken Leiab, som gör tvärtemot Söderhamn Eriksson och istället utökar och nyanställer i Mariannelund, välkomnar nämligen intresserade till sina nya tjänster.
– Jag tror det finns goda möjligheter för den personal som finns på Söderhamn Eriksson att kunna använda sin kompetens och erfarenhet inom mekanisk tillverkning även inom fönstertillverkning. Vi hoppas att de som vill hör av sig till oss och ser vad vi kan erbjuda, säger Leiabs vd Johan Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om